V Kalifornii si připomněli pád Berlínské zdi. Akce se zúčastnil i český prezident

Strhněte tu zeď! Vyzval Sovětského vládce Gorbačova v osmdesátých letech americký prezident Reagan. V knihovně, která nese jeho jméno, si připomínali pád Berlínské zdi po 20. letech bývalí američtí a evropští státníci a český prezident Václav Klaus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prezident Václav Klaus

prezident Václav Klaus | Foto: Tomáš Adamec

"Pane Gorbačove, strhněte tuhle zeď," vyzval sovětského vládce v červnu 1987 americký prezident Reagan před Braniborskou bránou v Berlíně. Nějakou dobu to trvalo. Ale tlak Spojených států nakonec přinejmenším rozhodně přispěl k rozpadu sovětského impéria a Berlínská zeď se před dvaceti lety opravdu zhroutila.

V Reaganově knihovně v Simi Valley nedaleko Los Angeles si tuhle událost připomínali hlavně bývalí politici a jeden, který je ve funkci a není jím nikdo jiný, než český prezident Václav Klaus.

Českého prezidenta sice Američané překřtili, jak mají ve zvyku, na Vaklava Klause, ale jako hlava státu jedné z bývalých komunistických zemí se těšil v Reaganově knihovně docela velké pozornosti. Pád Berlínské zdi prý do poslední chvíle nečekal:

"Musím se přiznat, že jsme někdejší NDR znali podstatně méně než jakékoli jiné země. Bylo sice možné tam cestovat, ale zpravidla se to nedělo. Jakkoli měl člověk mnoho osobních a profesních přátel v dalších zemích střední a východní Evropy, tak já osobně jsem nikoho v NDR neznal. Pro nástavní tehdejší atmosféra nebyla příliš srozumitelná, takže následný rozpad NDR byl příjemným překvapením," řekl Klaus Radiožurnálu.

Na panelové diskuzi o Nevyřešeném dědictví pádu Berlínské zdi, se z velké části debatovalo o dnešním Rusku. Václav Klaus se ocitl tak trochu v menšině. Většina řečníků současné moskevské vedení ostře odsuzovala :

"Podniklo Rusko plnou vojenskou silou invazi do sousední Gruzie s cílem vyměnit jeho demokraticky zvolenou vládu?" Ptal se například řečnicky bývalý estonský premiér Mart Laar a sám si odpověděl, že ano. Jiní řečníci připomínali, že masmédia jsou pod kontrolou vlády.

Klaus: Rusko není Sovětský svaz

Český prezident vysvětloval, že prostě rozlišuje mezi Sovětským svazem a dnešním Ruskem. Jenže namátkou poradce bývalé britské premiérky Thatcherové Lord Powel mluvil o tom, že bez ohledu na název státu, se Moskva v posledních letech chová v mnoha ohledech podobně jako dřív Sovětský svaz. A snažit se s Ruskem dohodnout za každou cenu a ustupovat mu, je nebezpečné a odporuje to Reaganovým morálním zásadám.

"Na Putina stejně jako na Sovětský svaz bude platit jedině síla," prohlásil směle Lord Powell. Prezident Klaus po debatě nad jejím vyzněním mávnul rukou.

"Odmítám prvoplánové debaty tohoto typu. Až budu opozičním politikem v Estonsku, tak budu mít siláčtější řeči než nyní, kdy jsem prezidentem země, která má s Ruskem normální vztahy. V tomto smyslu pro mne zmíněná debata nebyla férová a nemohla být pro nikoho ani obohacující," zmínil Klaus.

Obohacující pro nás středoevropany může ale být přinejmenším vědomí, že si aspoň někteří tak často do sebe zahledění Američané význam pádu Berlínské zdi vůbec uvědomují. Na to už svou přítomností upozornil i prezident Klaus.

Vít Pohanka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme