Trh s nemovitostmi v Česku stagnuje

O tom, jak se v posledních měsících vyvíjí realitní trh, se objevují rozporuplné informace. Zatímco developeři tvrdí, že poptávka po bytech a domech oživuje a jejich ceny znovu začínají růst, analytici jsou ve svých názorech opatrnější. Upozorňují na to, že byty stále na odbyt příliš nejdou, protože banky zájemcům o vlastní bydlení nechtějí půjčovat tak ochotně jako dřív. Podle informací Asociace realitních kanceláří a některých hypotečních bank trh momentálně cenově stagnuje. V uplynulých měsících se ale ekonomická krize na cenách bytů podepsala, přestože některé realitní kanceláře tvrdily opak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancelář

Kancelář | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Martin Macek z České spořitelny, který má na starosti právě oceňování nemovitostí, na něž banka půjčuje peníze, potvrdil, že v průměru byty v České republice za poslední rok znatelně zlevnily:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hospodářská krize stále ovlivňuje ceny kancelářských pronájmů, ale čím dál slaběji. Příspěvek Nadi Bělovské.

"Z toho, co my jsme zjistili, za byty pouze za Českou republiku, tak v době krize od 2. čtvrtletí 2008 ceny bytů indexově klesly o 10 %, to znamená ze 110 přibližně na 100. Je nutné říci, že v tomto čtvrtletí se ukazuje, že nastala určitá stagnace. Ten pokles, který byl viditelný v počátku roku, tak je určitým způsobem zastavený."

Asociace realitních kanceláří: Ceny bytů šly dolů

To, že se ceny bytů v průměru snížily, potvrzuje také generální sekretář Asociace realitních kanceláří Jan Borůvka, podle kterého souvisí současná horší situace na realitním trhu mimo jiné se špatným přístupem klientů k bankovním půjčkám:

"Je prostě problém dnes si na nemovitost půjčit. Naše kanceláře nám indikují zcela pravidelně, že to, co bylo v loňském, roce zcela běžné, že každý nakupoval na úvěr, dneska je velmi často výjimkou a lidi teď používají své vlastní zdroje, což zejména snižuje počet transakcí. Co se týče bytů, můžeme ale velmi zjednodušeně říct, že větší pokles se víceméně zastavuje, můžeme mluvit v řádech pět deset procent, ale zase bychom se museli bavit o nějakém časovém rozmezí. Zaznělo často, že dnes se dostaly ceny na úroveň roku 2006, zase kde a jak, jaká ta úroveň tehdy byla, co bylo mezi tím, ono se to skutečně nedá paušalizovat."

V atraktivních lokalitách totiž ceny bytů navzdory krizi dále mírně rostly, na druhé straně ale například ceny bytů v panelových domech na okrajích měst značně zlevnily, v některých případech dokonce až o 20 procent. Ekonomická krize se dotkla i dalších segmentů realitního trhu, tedy i trhu s pozemky a velkých developerských projektů, dodává Jan Borůvka:

"Máme indikace o tom, že některé pozemky, který byly ještě v polovině minulého roku velmi snadno prodejné, na konci roku a začátkem letošního roku se nedaly prodat. Jenom je problém, že jestli se dál prodaly za jinou cenu. V mnohých případech se zastavil prodej, a ta cena jakoby zůstala. Ona relativně klesá tímto způsobem, protože za nižší hodnotu by jistě prodány byly, a na druhou stranu, nedošlo-li k obchodování, tak se těžko vyhodnocuje, jestli skutečně klesla, nebo neklesla. Čili pozemků se to v některých případech dotklo dost, ale u rodinných domků se domnívám, že situace není tak dramatická a co se týče developerských projektů, vidíme sami, že zase řada projektů udržuje ceny trošičku uměle, nebo v určité fázi přidáním automobilu k bytu to je pokles ceny, potom vyhlásí developeři snížení cen o 10 nebo 15 % jako akci. Je to snaha nějakým způsobem klienta najít s vědomím toho, že zejména financování je složité. Získat prostředky na koupi bytu není dneska jednoduché. Zájem tady pořád je, jenom nejsou možnosti, jako byly doteď."

Aktualizace cenových map je pro obce problém

Nezkušení zájemci o vlastní bydlení, kteří hledají dům nebo byt na realitních serverech, se v aktuálních tržních cenách nemovitostí jen obtížně orientují. Zjistit, jaká cena momentálně odpovídá ceně tržní, jim teoreticky mohou pomoci úřední cenové mapy. Ty totiž vycházejí z reálných kupních smluv, které eviduje katastr nemovitostí. Bohužel ale momentálně informují o cenách realit pouze ve 13 městech a obcích a ještě větším problémem je, že některé cenové mapy jsou zastaralé. Jsou totiž vydávány s ročním zpožděním, a někdy i s delším, protože obce cenové mapy část neaktualizují každý rok, jak jim ukládá zákon, upozorňuje Vlasta Scholzová z ministerstva financí:

"Ten problém tam je, protože zákon opravdu ukládá aktualizaci cenových map každoročně a obce většinou na upozornění ministerstva financí, že ta cenová mapa už je zastaralá, reagují tím, že řeknou, že se tam ty ceny neměnily, což asi není pravda. Pokud ta obec nic neudělá s tím, že by tu cenovou mapu zrušila, tak ministerstvo financí má jedinou možnost, a sice obrátit se na ministerstvo vnitra požádat ho, aby s obcí toto projednal a případně jim tu vyhlášku zrušil."

Kromě cenových map se lidé mohou řídit doporučením odborníků na oceňování nemovitostí, Ta se ale často velmi liší, a to nejen jedno od druhého, ale často také od samotné tržní ceny, což souvisí jednak se zákonnými postupy a také se špatnými údaji v cenové mapě, upozorňuje Jan Borůvka.

"Můžu uvést jeden takový příklad, kdy kolega staví určité developerské projekty. Domečky se prodávají za zhruba 4 miliony korun a jen pro svoji představu, protože je znalec, si podle předpisů spočítal cenu toho domku, kdyby byl okamžitě prodáván a na něj musel být udělán znalecký posudek, a ta cena pak vyšla na 7,5 milionu. Čili při vycházení z dat, která jsou k dispozici třeba cenových mapách, se došlo k ceně, která není reálná na trhu."

Vlastníci nemovitostí ceny nadhodnocují

Další možností je pak porada s renomovanou realitní kanceláří. V této souvislosti by si měl ale každý potenciální kupec nemovitosti uvědomit, že ceny nabízené realitními kancelářemi i samotnými vlastníky jsou ve většině případů nadsazené, a to až o 5 až 20 procent.

"Opět bych chtěl varovat před tím, aby se lidé orientovali podle nejrůznějších statistik, které vycházejí třeba z realitních serverů nebo obdobně vzniklé informace, protože ty jsou založeny pouze na nabídkových cenách. Skutečně máme ověřeno u našich členů, realitních kanceláří, že velmi často se nemovitosti nabízejí na začátku za vyšší cenu, než jsou nakonec realizovány. Většina vlastníků má o hodnotě svého majetku vyšší představu, tudíž odpověď, kde se informovat, je, u realitních kanceláří," uzavírá doporučení generální sekretář Asociace realitních kancleřátí Jan Borůvka.

Marián Vojtek, Naďa Bělovská, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme