Občané Klánovic se vyslovili proti golfovému hřišti

Obyvatelé pražských Klánovic si nepřejí, aby v tamním lese vyrostlo golfové hřiště. Proti tomuto záměru se v referendu vyslovilo 80 procent voličů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti golfovému hřišti v Klánovicích

Demonstrace proti golfovému hřišti v Klánovicích | Foto: Pavlína Adamcová

Jak Radiožurnálu potvrdil pražský radní pro životní prostředí Petr Štěpánek, referenda se zúčastnilo přes 62 procent voličů, a jeho výsledek je tak pro zastupitele Klánovic závazný.

"Dvanáct set lidí hlasovalo pro zachování lesa a 260 bylo příznivců golfu, takže vůle komunity je naprosto jednoznačná," uvedl Štěpánek.

Referendum si vymohli obyvatelé, kteří nesouhlasí se záměrem společnosti Forest Golf Club Klánovice obnovit v tamním lese prvorepublikové devítijamkové hřiště. Několikrát kvůli tomu i demonstrovali.

O vypsání referenda rozhodlo v červnu jednomyslně klánovické zastupitelstvo. Zastupitelé však potom v rozporu se zákonem o referendu kývli na změnu územního plánu, který by výstavbu hřiště umožnil. Právní odbor magistrátu plán proto v srpnu zrušil.

V platnosti tak zůstal návrh radnice ke změně územního plánu z roku 2005. Ten naopak chce, aby Klánovický les nezahrnoval žádné plochy, na kterých by bylo golfové hřiště možné postavit, ale aby tu mohl být jen les.

O změně územního plánu rozhodne magistrát

Členka přípravného výboru referenda a předsedkyně Strany zelených v Klánovicích Zorka Starčevičová tvrdí, část místních zastupitelů podlehla tlakům z pražského magistrátu. Právě ten o změně územního plánu rozhoduje.

"Jsme přesvědčeni, že politický význam dnešního hlasování budou muset všechny vyšší instance respektovat. Už vícekrát jsme demonstrovali přímo v centru Prahy, ale referendum by mělo být z logiky věci dostačujícím principem," podotkla Starčevičová.

Golfové hřiště, které vzniklo v Klánovicích za první republiky, se společnost FGCK pokouší obnovit od 90. let. Po válce stát pozemky znárodnil a zalesnil. Místní obyvatelé tvrdí, že by golfu musely ustoupit desítky let staré stromy.

S plánovanou výstavbou golfového hřiště nesouhlasí také členové Komise pro životní prostředí Akademie věd České republiky. Podle nich je to unikátní lesní ekosystém.

Martin Hromádka, Adéla Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme