Od roku 1991 napumpovalo západní Německa do bývalé NDR 1,3 bilionu eur

Impozantních 1,3 bilionu eur "napumpoval" západ Německa v posledních osmnácti letech do oblastí bývalé NDR. Vyplývá to ze studie hospodářského institutu IWH. Jeho výsledky přitom zřejmě neměly být nikdy zveřejněny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

berlínská zeď

berlínská zeď | Foto: Chitrapa

Studii si už v roce 2006 objednalo spolkové ministerstvo financí. Deník Welt am Sonntag píše, že jakmile kancléřský úřad zjistil, jak výbušná čísla závěry expertů obsahují, nechtěl, aby se studie zveřejnila jménem spolkové vlády.

Analytici IWH například zjistili, že asi 67 procent finančních prostředků putovalo na východ ve formě sociálních dávek. Jen zhruba 10 procent činily prostředky na podporu hospodářského růstu.

Ministr Thomas de Maiziére teď přispěchal s odhadem, že se nůžky mezi západem a východem země budou v příštích letech dál uzavírat. "V roce 2019 dosáhnou nové spolkové země zhruba stejné hospodářské úrovně, jako bude západoněmecký průměr," odhaduje de Maiziére v listu Bild am Sonntag.

Právě v roce 2019 vyprší v pořadí druhý tzv. Pakt solidarity a země bývalé NDR se budou muset spolehnout jen samy na sebe.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme