Vlci přispívají k pestrosti flóry

Vlci hnojí těly mrtvých zvířat. V místech, kde strhli losa, se dostává do půdy značné množství živin a ty pak přispívají k růstu bylin. Byliny lákají losy, lokalitu dále hnojí losí výměšky a v krajině vznikají ostrůvky, kde se rostlinám mimořádně daří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podkrušhorský zoopark, vlk

Podkrušhorský zoopark, vlk | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

V krajině najdeme "zahrádky", kde se květeně opravdu daří. Rostliny jsou tu větší a také jejich druhové spektrum je pestřejší. Překvapivý mechanismus pro vznik takových "ohnisek biodiversity" odhalili vědci z Michigan Technological University pod vedením Josepha Bumpa. Studovali záznamy o více než 3 600 losech zabitých vlky v národním parku Isle Royale. Tu tvoří stejnojmenný ostrov a čtyři stovky ostrůvků ve vodách Hořejšího jezera. Ostrov Isle Royale má plochu více než 500 kilometrů čtverečních a záznamy strážců rezervace dovolovaly určit přesně místo, kde místní vlci strhli v uplynulých letech losa a zanechali tam ostatky kořisti. Na těchto lokalitách naměřil Bump a jeho kolegové v půdě dvakrát až sedmkrát vyšší obsah anorganického dusíku, fosforu a draslíku. Půda tu byla výrazně bohatší na mastné kyseliny prozrazující metabolismus bakterií a hub. Rostliny, které vyrostly na losím "hrobě" obsahovaly více dusíku.

Losi dávají přednost pastvě bohaté na dusík, a proto se na tato místa stahovali. Část živin nalezených v půdě proto zjevně pocházela z trusu a moči zvířat, která se na těchto místech pásla. Nezanedbatelná porce živin se dostává do půdy dokonce i ze zimních úlovků, kdy vlci kořist sežerou téměř beze zbytku. Vliv šelem na ekosystém tak zjevně sahá dále, než jen k regulace početních stavů jejich kořisti. Přítomnost šelem v krajině může například ovlivnit šance malých stromků na to, zda díky bohatší zásobě živin v půdě přežijí navzdory enormnímu tlaku konkurence.

Výsledky výzkumu amerických vědců z národního parku Isle Royale zveřejnil vědecký časopis Ecology.

Jaroslav Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme