Primátor Bém chce pro Dopravní podnik zálohu 900 milionů

Chystanou stávku v pražské MHD se pokouší odvrátit primátor Pavel Bém (ODS). Na úterním jednání městské rady navrhne, aby Dopravní podnik hl. města Prahy (DPP) dostal zúčtovatelnou zálohu ve výši 900 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus - hromadná doprava v Praze. Ilustrační foto

Autobus - hromadná doprava v Praze. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Jak dnes Bém vysvětlil v České televizi, záloha má pomoci zmírnit současnou napjatou situaci. Dopravní podnik by pomocí těchto peněz mohl odvrátit část své ztráty.

"Umoří ji tak, aby v cash flow i ve mzdách Dopravního podniku nebyly žádné problémy, tím se přece jenom trochu sníží napětí. Ale je to zúčtovatelná záloha, která naprosto transparentně musí být vykázána," vysvětlil Bém s tím, že žádá úspory a jasné doložení nákladů.

Konflikt se vyhrotil kvůli provozním nákladům, na kterých se město a Dopravní podnik neshodnou. Firmě chybí peníze na investice i na běžný provoz. Odbory proto připravují stávku.

Jako důvody uvádějí kromě chybějících peněz na výdaje také plánované propouštění nebo městem požadované snížení mezd manažerů až o 30 procent a ostatním zaměstnancům o sedm procent. Zaměstnanci tvrdí, že špatnou finanční situaci podniku zavinilo právě vedení Prahy.

Klíčové jednání v pondělí

Stávka ale pravděpodobně v úterý, o němž se dosud mluvilo, nezačne. V České televizi to připustil jeden z předních odborářů Oldřich Schneider. Pražská ODS totiž v tento den volí nové vedení a podle Schneidera by to mohlo stávku nežádoucím způsobem zpolitizovat.

Podobně se v České televizi vyjádřil i generální ředitel Dopravního podniku Martin Dvořák. "Kdyby se problému dal politický rozměr, tak to ublíží tomu, o čem jednáme," dodal. Vstřícnost odborářů přivítal i Bém.

Ke klíčovému jednání zasednou odborové organizace Dopravního podniku s krizovým štábem magistrátu v pondělí. Po večerní schůzce odborů to potvrdil předseda Odborového svazu pražských dopraváků Petr Pulec. Současně ale řekl, že odboráři považují dnešní návrh primátora za nedostačující.

Dvořák věří, že se stávku podaří definitivně odvrátit. "Ten problém, který je, má několik atributů. Klíčové jsou letošní rok a jeho financování a příští rok, respektive nová smlouva, respektive kolektivní smlouva, respektive úspory ve mzdové a sociální oblasti. Tam já mám mírně jiný názor než vedení města," připomněl šéf DPP.

Martin Hromádka, Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme