Berlín se chystá na mohutné oslavy výročí pádu Berlínské zdi

Mimořádný zájem Berlíňanů i turistů a doslova policejní manévry provázely přípravy oslav kulatého výročí pádu Berlínské zdi. V pondělí se v centru německé metropole po 20 letech bude nenáviděná stavba bourat symbolicky znovu, a to za přítomnosti řady prominentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominové kostky symbolizující Berlínskou zeď

Dominové kostky symbolizující Berlínskou zeď | Zdroj: ČTK

Ze světové politické elity bude k lítosti Němců chybět americký prezident Barack Obama, kterého zastoupí ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

První z tisícovky dominových kostek ze styroporu, symbolizujících Berlínskou zeď, povalí někdejší polský prezident Lech Walesa.

Už o víkendu zamířily do centra města desetitisíce zvědavců, včetně množství zahraničních turistů. "Zažíváme nejlepší listopadový víkend všech dob," pochvaluje si vytíženost hotelů Christian Tänzler z berlínské turistické centrály.

Předseda Spolkového sněmu Norbert Lammert v předvečer oslav vyzdvihl roli, kterou při zhroucení Berlínské zdi sehráli aktivisté ze středo- a východoevropských zemí.

"Pád zdi byl vyvrcholením určitého procesu, k němuž kromě disidentů z NDR přispěli taky Poláci, Maďaři a Češi," zdůraznil politik CDU.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme