Fischer navrhuje na eurokomisaře šéfa ČNB Tůmu

Premiér Jan Fischer by jako nového českého eurokomisaře rád viděl guvernéra České národní banky (ČNB) Zdeňka Tůmu. Na tento post ho navrhl jako možného společného kandidáta vlády, ODS a ČSSD. Obě nejsilnější strany se ale proti Tůmovi vzápětí ohradily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Tůma

Zdeněk Tůma | Foto: Česká národní banka

Tůma podle Fischera splňuje všechny nároky a má nejlepší předpoklady získat podporu napříč politickými stranami.

"S touto nabídkou ho (premiér Fischer) oslovil v pondělí 2. listopadu, a to pro případ, že politické strany nedospějí ke shodě na společném kandidátovi," řekl Radiožurnálu mluvčí vlády Roman Prorok.

O nominaci podle něj premiér informoval prezidenta republiky Václava Klause i předsedy ODS a ČSSD Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka.

Topolánek Tůmu odmítl, ČSSD je překvapená

Topolánek ale vzápětí oznámil, že Tůma kandidátem občanských demokratů na eurokomisaře nebude. Předseda ODS tvrdí, že s ním premiér málo komunikuje.

"Vyloučil, že by v tuto chvíli dohoda na společném kandidátovi na eurokomisaře existovala. Jeho vyjádření bylo zatím negativní," řekl Radiožurnálu mluvčí ODS Martin Kupka.

Překvapena je Tůmovou kandidaturou také ČSSD, která říká, že není dobré odvolávat guvernéra centrální banky v době krize. Šéfové ODS a ČSSD se podle mluvčího občanských demokratů s Fischerem sejdou ještě dnes v noci.

Fischerova úřednická vláda má rozhodnout o tom, koho vyšle Česká republika do Evropské komise, v pondělí. Obě nejsilnější strany se shodovaly na Fischerovi, který ale kandidaturu odmítl s tím, že chce být dál premiérem. To přivítal i prezident Klaus.

Další vývoj sledujeme.

Martin Hromádka, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme