Nejen Berlín oslaví 20. výročí pádu nenáviděné zdi

Před dvaceti lety se k zemi poroučela obávaná stavba rozdělující nejen Berlín, ale taky celou Evropu. Pád Berlínské zdi se dnes bude v německé metropoli bouřlivě oslavovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominové kostky symbolizující Berlínskou zeď

Dominové kostky symbolizující Berlínskou zeď | Zdroj: ČTK

Tak jako před dvaceti lety se zraky světa dnes upírají do Berlína. Desetitisíce lidí a řada prominentů si tam připomenou jednu z největších událostí moderních dějin; pád nechvalně proslulé zdi, která od roku 1961 rozdělovala nejen Berlín, ale taky celou Evropu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oslavy pádu Berlínské zdi sleduje přímo na místě zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Zopakuje se pád zdi, ovšem nikoli té betonové, nýbrž tisícovky dominových kostek ze styroporu, vysokých 2,5 a širokých 1 metr. Tyhle kostky nazdobily německé děti z nejrůznějších škol a řada kvádrů taky zamířila do světa. Jednu kostku třeba nazdobila motivy souvisejícími se svobodou, demokracií a samotným pádem Berlínské zdi, rodina Nelsona Mandely.

Další kostku opatřenou voděodolnou fólií, s sebou přivezl z Bangladéše držitel Nobelovy ceny míru Mohammad Júnus.

První kostku povalí Lech Walesa

Jako první padne k zemi kostka vyrobená studenty střední školy Roberta Junga z Berlína-Wilmersdorfu. Tato tzv. "polská kostka" připomíná skutečný začátek boje proti komunismu ve Střední a Východní Evropě; návštěvu papeže Jana Pavla II. v Polsku v roce 1979 a založení odborového hnutí Solidarita.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o pádu Berlínské zdi připravil zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Tuto první kostku stojící na roku budovy bývalého Říšského sněmu povalí po 20. hodině člověk nadmíru povolaný a sice bývalý polský prezident Lech Walesa, který se na kostku už dopředu podepsal. Nás může těšit, že hned druhá v řadě je kostka česká s Hurvínkem, Žerykem a podpisem Václava Havla.

Kostky už teď protínají centrum Berlína tak důmyslně, že se lidé budou muset rozhodnout, jestli chtějí oslavy zažít na východní nebo na západní straně německé metropole v okolí Braniborské brány a Postupimského náměstí

Obama nepřijede

Na vzpomínkové akce dorazí výkvět světové politiky. K nevoli Němců ale chybí americký prezident Barack Obama. Ten se omluvil kvůli termínové kolizi s projednáváním klíčové zdravotnické reformy americkými zákonodárci, což německá strana vzala na vědomí, ale je znát, že u vzpomínkových akcí na takto důležitou událost účast šéfa Bílého domu očekávala.

Absence číslo dva se týká bývalého německého kancléře Helmuta Kohla, velké postavy nejen pádu Berlínské zdi, ale hlavně znovusjednocení Německa. Jemu v účasti zabránil velmi špatný zdravotní stav.

Mohli bychom se ale dnes večer dočkat určité rehabilitace tohoto státníka, který byl v posledních letech v Německu kvůli aféře s černými fondy CDU, poněkud tabuizován. Očekává se, že jeho význam ve svém projevu ocení jeho politická chráněnkyně Angela Merkelová.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme