Obama vítá schválení volebního zákona v Iráku

Iráčtí poslanci schválili po deseti odkladech hlasování nový volební zákon, který má umožnit, aby Iráčané zvolili nový parlament už v lednu příštího roku. Přijetí kýžené volební legislativy dlouho komplikoval spor Kurdů a Arabů o město Kirkúk, které je důležitým ropným centrem země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama při projevu

Americký prezident Barack Obama při projevu | Foto: US Department of Defense

Tamní Kurdové chtěli volby využít k získání rozhodující kontroly nad Kirkúkem. Nový kompromisní volební zákon de facto odkládá rozhodnutí o Kirkúku do budoucna.

Americký prezident Barack Obama přijetí zákona uvítal jako krok vedoucí k politické stabilitě Iráku a stažení amerických vojáků ze země podle plánovaného harmonogramu.

"Iráčané pokračují v přebírání odpovědnosti za svou vlastní budoucnost. Gratuluji iráckým lídrům k dosažení této dohody. Kvituji jejich flexibilitu a závazek vůči zemi."

"Je to důležitý signál vypovídající o stavu irácké demokracie a národní jednoty. Očekávám teď, že zákon urychleně potvrdí irácká prezidentská rada," věří Obama.

Milan Kopp, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme