Ostravský vzduch stále způsobuje astma a nádorová onemocnění

Jaký je vliv znečištěného ovzduší na zdravotní stav lidí na Ostravsku? Ostravský úředník je vystaven třikrát větším koncentracím benzpyrenu než například městský strážník, který prochází pražskými ulicemi. To dnes bude řešit komise pro životní prostředí Akademie věd.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na areál společnosti ArcelorMittal Ostrava

Pohled na areál společnosti ArcelorMittal Ostrava | Foto: F. Tichý

Ostravské ovzduší i v té nejčistší části města obsahuje třikrát více karcinogenních látek než prašný vzduch v Praze. Komise pro životního prostředí Akademie věd upozorňuje, že ostravské děti mají častěji astma a jsou více nemocné.

Nejhorší situace je v Ostravě-Bartovicích, což je kvůli těsné blízkosti hutního gigantu Arcellor-Mittal Steel(dříve Nová huť), místo s nejhorším vzduchem z celé Evropy.

Nejvýznamnější karcinogenní látkou, kterou tamní obyvatelé dýchají, je benzpyren, který zvyšuje výskyt nádorů, řekl v Ranním interviewu Radiožurnálu Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd České republiky.

"Daleko významnější může být ještě také s tím spojované oxidační poškození, spolu s jemnými prachovými částicemi. To zvyšuje například výskyt aterosklerózy nebo hypertenze, diabetu nebo Alzheimerovy nemoci," upozornil Šrám.

Špatný vzduch značně škodí také dětem. "Pokud se bavíme o dětech, tak je to zejména výrazné zvýšení onemocnění dýchacích cest, kdy například v Ostravě Bartovicích má 30 procent dětí astma, což je velmi vysoké číslo, protože jinak se to v naší republice pohybuje asi od 8 do 10 procent," podotkl Šrám s tím, že koncentrace škodlivin zde jsou velmi vysoké kvůli průmyslovému znečištění.

Co se týká dospělé populace, může se špatné ovzduší projevit zejména na zvýšení kardiovaskulárních nemocí.

Milan Kopp, Lenka Jansová, Barbora Mocová, Alena Adámková, Klára Bílá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme