Bývalí agenti polské StB budou dále pobírat vysoké důchody

Tisíce bývalých agentů polské tajné bezpečnosti přijdou o vysoké důchody. Dodnes pobírali několikanásobně víc než běžní důchodci v Polsku. Jak ale teď vyšlo najevo, ne všem někdejším agentům se budou penze krátit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Varšava - historické náměstí

Varšava - historické náměstí | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Agenti, jejichž dokumenty jsou dodnes v přísně tajných svazcích Institutu paměti národa, o důchody nepřijdou. Organizace, která vyšetřuje zločiny komunismu, nemá totiž právo tato jména zveřejnit a předat je úřadům, které o výši důchodů rozhodují.

Podle šéfa institutu komunističtí agenti, podléhající dodnes přísnému utajení, mají štěstí a mimořádně vysoké důchody jím zatím zůstanou.

To se ale netýká už zveřejněných pětačtyřiceti tisíc bývalých členů tajné bezpečnosti. Ti o část penze přijdou už od začátku roku. Například generálové zchudnou měsíčně v přepočtu až o třicet tisíc korun. Vláda tak na důchodech agentů totalitního režimu ušetří až čtyři miliardy korun ročně.

Petr Vavrouška, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme