Slovanské epopeji chátrá střecha nad hlavou

9. listopad 2009
Pod kůži

Zámek, ve kterém je cyklus pláten Alfonse Muchy Slovanská epopej, chátrá. Památkáři požadují po jeho vlastníkovi, aby jej začal opravovat. Ten se k tomu ovšem nemá. Jsou obrazy s pojistnou hodnotou 3,5 miliardy korun v ohrožení?

Pro dvacítku obřích pláten Alfonse Muchy Slovanská epopej se v hlavním městě stále marně hledá místo. Před 80 lety nejslavnější český malíř cyklus daroval Praze, ale plátna o slovanských dějinách jsou vystavena už 45 let na zámku Moravský Krumlov. Pro místní radní je Muchova epopej hodně důležitá a nechtějí se jí vzdát. Přesto je zámek, ve kterém jsou obrazy s pojistnou hodnotou 3,5 miliardy korun umístěny, zchátralý a opravy se hned tak nedočká.

Už když přijíždíte do asi šestitisícového Moravského Krumlova, je vám jasné, že Slovanskou epopejí město prostě žije. Už na jeho periferii uvidíte šipky, podle kterých se rychle dostanete na výstavu Muchova cyklu. Je to kousek za hlavním náměstí, na kterém mimochodem stojí hotel Epopej.

Fasáda původně renesančního zámku je oprýskaná. Vstup do areálu působí také dost omšele, ale v toto listopadové zamračené odpoledne to na zámku žije. V Rytířském sále potkáváme malé školáky. Právě tady je dvanáct pláten o rozměrech přibližně 8x6 metrů. Na všech jsou výjevy z českých a slovanských dějin.

Dalších osm obrazů Alfonse Muchy si jdou školáci s průvodkyní prohlédnout do kaple zámku Moravského Krumlova. "Je lepší, když vidí slovanskou historii i na plátně, jakou měl Alfons Mucha představu. Máme strach, že nám obrazy Praha odveze, tak chceme, aby je děti viděly, dokud jsou tady," stihne mi ještě říct učitelka, která děti na prohlídku přivedla.

Obavy lidí, co bude s Moravským Krumlovem, až o Slovanskou epopej přijde, nepřímo potvrzují reakce správkyně zámecké galerie Makovičkové, kterou jsme při návštěvě zámku požádali o rozhovor. "Když město přijde o Slovanskou epopej, přijde o velký tahák, kupu návštěvníků a cestovní ruch. Jde o velký magnet, který do Moravského Krumlova přiláká návštěvníky," řekl.

Do Moravského Krumlova přijede skoro 40 tisíc lidí ročně jenom kvůli Slovanské epopeji, dozvídáme se ještě od správkyně galerie.

To, že pro Moravský Krumlov je Slovanská epopej alfou a omegou turistického ruchu, ví všichni, kteří v regionu žijí. Otázkou je, jestli si i oni uvědomují, v jak nedůstojném prostředí chátrajícího zámku jsou umístěna plátna, o která zajímá hodně lidí z celého světa a jejichž pojistná hodnota je 3,5 miliardy korun.

Když jsme tuto otázku položili Johnovi Muchovi, nedal se vyvést z míry. "Díky bohu, že moravský Krumlov existuje, protože mi je jasné, že nejenom rodina, ale i Praha a kulturní svět má vůči Moravskému Krumlovu obrovský dluh. Bez Moravského Krumlova by dnes asi epopej neexistovala," řekl.

Proto chce vnuk Alfonse Muchy a prezident stejnojmenné nadace, aby cyklus jeho dědečka v Moravském Krumlově zůstal to doby, než Praha pro Slovanskou epopej postaví nový pavilon nebo muzeum.

Miliardová oprava zámku se musí odložit, není vhodná doba

Dvacet pláten o slovanských dějinách poprvé a naposledy vystavil Alfons Mucha roku 1928 ve Veletržním paláci v Praze. Protože se pro obrazy o velikosti 8 x 6 metrů nenašlo v hlavním městě místo, byly svinuty na cívky a uschovány v klášteře svaté Anežky na Strahově. Tam přečkaly druhou světovou válku. Když je pak odborníci rozvinuly, zjistili, že jsou poškozeny. Při jednání, kde Slovanskou epopej trvale vystavit, byl také radní z Moravského Krumlova, který nabídl prostory tehdy opuštěného zámku.

Zámek Moravský Krumlov patří společnosti Incheba Praha, která existuje 17 let a organizuje výstavy a veletrhy. Před šesti lety uzavřela s hlavním městem Prahou smlouvu na pronájem areálu Výstaviště. Také z moravskokrumlovského zámku chtěla vybudovat kongresové centrum za asi jednu miliardu korun, ale v současné době jsou plány Incheby u ledu.

"Incheba ho koupila jako zástavu několika bank. Holandskou dražbou se cena snižovala a v roce 2004 konečně došlo k prodeji. Původní společnost, která byla po převratu založena s cílem vybudovat ze zámku kongresové centrum, byla vytunelována svými zakladateli. Zámek jako bankovní zástava chátral," dozvěděli jsme se od krumlovského starosty Jaroslava Mokrého.

V současné době je zámek zakonzervován. Sice existují stavební povolení a projekt na kompletní rekonstrukci v hodnotě téměř jedné miliardy korun, ale záměr vybudovat kongresové centrum nelze uskutečnit, protože není vhodná doba," doplnil starosta.

Zdůraznil však, že několikrát ročně Muchova plátna kontrolují odborníci a odmítá tvrzení, že by v Rytířském sále a v kapli bylo obrazům špatně. Památkáři jsou ale méně spokojeni se stavem zámku. "Památkáři zámek jako renesanční skvost hodnotí a vedou ho v patrnosti. Mají námitky, které dali najevo. Je zapotřebí, aby byly v pořádku střechy, okapy, svody a drobné vady na fasádě. To se bude muset v krátké době napravit. Netýká se to však prostor, kterou jsou údržbou města v pořádku," upřesnil Jaroslav Mokrý.

Údržbu pláten financuje správce exponátů, tedy Galerie hlavního města Prahy. Moravský Krumlov platí údržbu prostor, kde plátna jsou. "Společnost Incheba dává peníze na opravy zámku," dodal starosta Jaroslav Mokrý s tím, že město nechce Inchebu k opravě areálu nutit. "Mohli bychom, ale nevím, jak dalece je to produktivní," dodal.

Město má z prodeje lístků na výstavu Slovanské epopeje asi milión korun ročně. Kolik peněz díky návštěvníkům z celého světa mají moravskokrumlovští podnikatelé, radní prý nikdy nepočítali.

Incheba: Chtěli jsme pomoct Slovanské epopeji

O roku 1963 si návštěvníci Moravského Krumlova mohou v místním zámku prohlédnout Slovanskou epopej. Zámek vlastní společnost Incheba, jedna z největších společností, která se zabývá pořádáním veletrhů a výstav. Zámek přitom koupila v dražbě, protože v něm chtěla vybudovat kongresové centrum.

Ředitel marketingu Incheby Radovan Ježovič uvedl, že v době nákupu zámku byla stavba ve zdevastovaném stavu. "Kupovali jsme ho v držbě právě kvůli pomoci Slovanské epopeji. Městu jsme zámek pronajali za 10 korun, aby mělo důstojný prostor, kam plátna umístit," řekl Radovan Ježovič.

Podle něho si společnost Incheba uvědomuje, v jakém stavu se zámek nachází, přičemž se snaží situaci řešit. "Minulý týden jsme se sešli se zástupci Moravského Krumlova, abychom se dohodli na nějaké spolupráci a kooperaci v rámci opravy. Bohužel jde o miliardové částky, které bude obnova zámku stát," doplnil.

V současné době byl opraven portál na nádvoří zámku a se chystá rekonstrukce dalších dvou. "Postupně už probíhají menší dílčí práce. Kdy začnou větší, nedokáži v tuto chvíli odhadnout. Každopádně chci upozornit, že v době, kdy se zámek hrozným způsobem devastoval, nikdo z památkářů nezasáhl. Nyní, když zámek má ve vlastnictví společnost, která se snaží prosperovat, každý upozorňuje, že je potřeba zámek rychle opravit. Ale ten takto stál několik desítek let," dodal marketingový ředitel Incheby Radovan Ježovič.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu