Chávez opět varuje před válkou s Kolumbií

Venezuelský prezident Hugo Chávez varuje před možnou válkou s Kolumbií. Armáda má být připravená na vypuknutí konfliktu a chystat se mají i obyčejní lidé. Kolumbie se hodlá obrátit na Spojené národy a Organizaci amerických států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Venezuelský prezident Hugo Chávez | Foto: Gobierno Bolivariano de Venezuela

Zvýšené napětí ve vztazích se sousední Kolumbií Chávez připisuje jejímu dalšímu sbližování se Spojenými státy, včetně rozvíjení vojenské spolupráce a umožnění operací americké armády na území Kolumbie

Venezuelský prezident vyhlásil přípravy na válku ve svém pravidelném nedělním pořadu Aló Presidente, který je určen domácímu publiku. Chávez ale moc dobře ví, že jej sledují i v okolních zemích a výroky, které citují média, často padnou právě v tomto programu.

Hugo Chávez konkrétně řekl, že nejlepší způsob, jak se vyhnout válce, je připravit se na ni. Toto celkem vágní tvrzení pak ale doplnil další větou: "Neplýtvejme ani jedním dnem pro náš úkol: připravit se na válku a pomoci lidu připravit se na válku, protože to je zodpovědnost úplně všech."

Kolumbijské základny a USA

Nejde o první Chávezo varování před možnou válkou s Kolumbií, už dříve mluvil o tom, že Kolumbie se chystá napadnout Venezuelu, že poskytne své vojenské základny Spojeným státům. A tvrdil také, že právě tyto základny využijí Spojené státy k útoku na Venezuelu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O napětí mezi Venezuelou a Kolumbií mluvil na Rádiu Česko redaktor zahraniční redakce Radiožurnálu David Koubek

V současné napjaté situaci, kdy jsou od července zmrazené diplomatické styky mezi oběma zeměmi, kdy došlo k určitým konfliktům a nařčením, je to ze strany venezuelského prezidenta reálné vyhrocování situace.

Navíc Hugo Chávez nařídil minulý týden k hranicím s Kolumbií přesunout 15 tisíc vojáků. Údajně kvůli zvýšené aktivitě kolumbijských guerillových skupin.

Kolumbijský prezident Alvaro Uribe reagoval na Chávezova slova o přípravách na válku tím, že bude žádat o reakci dvou mezivládních organizací - Organizace amerických států a také Rady bezpečnosti Spojených národů.

Sporná dohoda se Spojenými státy americkými o využití kolumbijských základen je podle tamního prezidenta běžnou smlouvou, která Kolumbii umožní lepší boj proti drogové mafii.

Američané mají totiž zájem na tom oslabit tok drog - v převážné míře kokainu - do Spojených států, a právě z Kolumbie tato droga pochází a tam se také koka zpracovává.

Dohoda ale umožňuje Američanům například využívat i civilní letiště v Kolumbii. Rovněž automaticky znamená diplomatický pas a imunitu pro takzvané kontraktory, neboli civilní pracovníky najímané americkou armádou. Právě v tom lze už spatřovat nadstandardní podmínky poskytnuté Kolumbií Spojeným státům.

Proti dohodě se Spojenými státy se postavil například bývalý kolumbijský prezident Ernesto Samper. Ten upozorňuje na nutnost dialogu s Venezuelou a tvrdí, že se Venezuele nediví, že se obává americké přítomnosti v Kolumbii.

Zbrojí obě sousední země

Venezuela v poslední době nakupuje ve velkém zbraně a vyzbrojuje svou armádu. Zbrojí ale také Kolumbie, která tvrdí, že zbraně jsou určené na boj proti guerillám a paramilitárním organizacím, například proti FARC - ty už dnes spíš než za ideologii bojují za vlastní zištné cíle, například pomocí únosů nebo právě obchodu s drogami.

Marika Táborská, Ondřej Černý, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme