Armáda propustila cvičitele neonacistů

Z Armády ČR byl propuštěn voják Lukáš Sedláček, který je spoluzakladatelem a cvičitelem členů neonacistické organizace ,White justice'. Jak oznámil ministr obrany Martin Barták, rozhodl o odejmutí hodnosti, a tím pádem o zániku Sedláčkova služebního poměru. Odejde z armády bez jakýchkoli nároků na výsluhy či jiné výhody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akce extremistů v Janově 24.1.2009

Akce extremistů v Janově 24.1.2009 | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Skupina, známá jako ,White Justice', tedy ,Bílá spravedlnost', plánovala únosy a útoky. Chystala se unášet a napadat ideové nepřátele jako policisty nebo vysoce postavené Židy, a dokonce chtěla ničit elektrárny. Členové skupiny se cvičili ve speciálních kempech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generál Jiří Šedivý v Radiofóru Českého rozhlasu 1 o neonacismu v armádě

Bývalý velitel české armády, generál Jiří Šedivý potvrdil názor, že Sedláčkovy aktivity jsou skutečně nebezpečné. V Radiofóru Českého rozhlasu 1 zdůraznil, že tento člověk nemá v armádě co pohledávat.

Odborník na extremismus, Jan Charvát z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy si nemyslí, že takzvané bojové kempy, ve kterých se příslušníci Bíle spravedlnosti cvičili k boji, jsou známkou profesionalizace extremistických buněk. Ve zpravodajském souhrnu Radiožurnálu Stalo se dnes poukázal víceméně verbální hladinu činnosti extrémistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník na extremismus, Jan Charvát z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, ve zpravodajském souhrnu Radiožurnálu Stalo se dnes

Ministr obrany Martin Barták také postavil mimo službu vojáky z elitní 4. brigády rychlého nasazení z Afghánistánu, kteří měli na uniformách během mise nacistické symboly. Nařídil šéfovi generálního štábu Armády ČR Vlastimilu Pickovi okamžitě prošetřit celý případ.

Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme