Megastavby: reálné projekty (3.)

10. listopad 2009

Miniseriál o gigantických stavbách ukončíme plány na stavbu mrakodrapů v jednotlivých částech světa. Podíváme se do států v oblasti Perského zálivu, do Spojených států, Ruska i Číny.

1. díl: Megastavby: věčná touha výš
2. díl: Megastavby: vysněný dům v oblacích

Perský záliv

V Japonsku se výškové megastavby spíše jen plánují (viz. 2. díl seriálu), v některých zemích kolem Perského zálivu se budou pravděpodobně brzy stavět. Jejich parametry sice nebudou tak omračující jako u japonských projektů, ale budou přesto znamenat reálný pokrok. Stavba Mile-High Tower v saúdsko-arabské Džiddě měla být původně vysoká 1600 metrů. Méně kvalitní podloží však způsobilo, že bylo nutné snížit výšku mrakodrapu o 500 metrů. Na jeho stavbu je už vyčleněn základní kapitálový vklad.

Ještě velkolepější plány mají v Dubaji. Zde vznikl projekt Dubai City Tower, čtyřsetpodlažního mrakodrapu o výšce 2000 metrů (s anténou 2400 m). Zatím ale není známé datum byť jen zahájení příprav. Uvidíme, zda projekt přežije současnou ekonomickou krizi. Mnohem reálněji vypadá projekt opět dubajské Nakheel Tower o výšce 1400 metrů včetně antény a o 120 podlažích. Ten by mohl být dokončen kolem roku 2020.

Nakheel Tower

Poněkud extravagantní plány pro Dubaj, ale i pro Moskvu má italská firma Dynamic Architecture, která plánuje mrakodrapy Dynamic Tower. Každé jejich patro se bude moci nezávisle otáčet (výška 420 metrů, 80 podlaží). Při počítačem řízené rotaci se bude stavba vlnit podobně jako záhyby šatů.

Svůj plán na extrémní mrakodrapovou "jehlu" má i Kuwait City, jedná se o tisícímetrovou Mubarak al-Kabir Tower. Má být dokončena kolem r. 2016 a má mít kolem 250 podlaží.

Spojené státy

V Evropě ani v Americe se momentálně nepřipravuje nic, co by mohlo ohrozit výškové rekordy z Perského zálivu nebo připravované stavby odjinud z Asie, především z Číny. V USA existují reálné plány na stavbu asi devíti či desíti mrakodrapů kolem 600 metrů výšky. Ve stadiu utopické vize zůstávají 2092 metrů vysoká Houston Tower i 1609 metrů vysoká The Illinois navržená Frankem Lloydem Wrightem už v roce 1956. Nedávno byl obnoven plán stavby 609 metrů vysokého centra Chicago Spire (plánovaný rok dokončení 2012).

Chicago Spire

Domy - rostliny

Extravagantní a také většinou nereálné jsou projekty francouzského architekta belgického původu Vincenta Callebauta. Ten se inspiroval přírodou hned v několika ohledech. Jednak jsou tvary jeho velkostaveb tzv. "bionické" - připomínají motýly, rostliny a jejich květy. Zároveň je uvnitř svých staveb posedlý zelení. Projekt Vážka má být asi 600 metrů vysoký prosklený mrakodrap, plný zemědělských farem a zahrad, je určen pro New York City. Leknín má být po moři volně plovoucí ekologické město pro 50 tisíc obyvatel, opět plné zeleně. Zahradu připomínal zevnitř i Callebautův návrh pro naši soutěž o Národní knihovnu v Praze na Letné - Červený baobab.

Červený baobab

Rusko

Nabídka světových architektonických kanceláří dnes směřuje i do Ruska. Své jméno si zde vydobyl např. Norman Foster. Jeho zvláštním projektem pro Moskvu je hyperboloidní centrum Křišťálový ostrov (Crystal Island). Ten sice nevyniká výškou (450 metrů), ale zaujme celkovou plochou podlah, která má činit asi 2,5 milionu čtverečních metrů. (Dnes má rekordní plochu 1,5 milionu čtverečních metrů rozlehlá podlaha Terminálu 3 na Dubajském mezinárodním letišti). V nejbližší době bude Rusko pravděpodobně mít první a druhou nejvyšší stavbu v Evropě - Federation Tower v Moskvě (506 metrů) a Gazprom (Ochta) Tower v Petrohradě (403 metry). Zrušen byl ale např. projekt Russia Tower (609 metrů).

Stavba Federation Tower

Čína a Jižní Korea

Tato oblast bude ve výhledu asi nejvážnějším architektonickým konkurentem ropných států v oblasti Perského zálivu. V Číně se dokončuje 632 metrů vysoká Shanghai Tower a v plánech je i 1228 metrů vysoká Bionic Tower (300 podlaží, kapacita 100 tisíc obyvatel) pevně spočívající na umělém ostrově v moři. O tento projekt vytvořený španělskými architekty mají zájem jak Šanghaj, tak Hong-Kong.

Jihokorejské město Ansan si ve vypsané soutěži vybírá mezi neortodoxními pohyblivými mrakodrapy, volnými gigantickými lego skládačkami z obytných jednotek a ufonskými věžemi mrakodrapů s reflektory, které připomínají tripody ze Spielbergovy Války světů.

Mosty a tunely

Nejen obytné domy zvolna nabývají gigantických rozměrů. Chystá se také projekt mostu přes Messinskou úžinu z Itálie na Sicílii (hlavní segment tohoto visutého mostu má mít rekordní délku 3 300 m). A architekti také čas od času změří své síly v soutěži o řešení mostu či tunelu, propojujícího Asii a Ameriku v oblasti Beringovy úžiny.

V současnosti se vývoj v oblasti gigantických staveb poněkud zpomalil. Až se opět začne rekordním výškovým stavbám dařit, bude to znamenat, že světová ekonomická krize je skutečně za námi.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.