Éra levného tabáku v Evropě nejspíš končí

Cigarety a tabák by měly v řadě evropských zemí podražit. Evropská unie totiž chystá sjednocení minimálních sazeb spotřební daně u tabákových výrobků. O příslušné směrnici budou dnes v Bruselu jednat ministři financí sedmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cigarety-stánek

cigarety-stánek

Od roku 2014 by měla být ve všech členských zemích spotřební daň z cigaret minimálně 90 eur na každých tisíc kusů. Teď jsou to 64 eura.

V Evropské unii existují doslova propastné rozdíly v cenách cigaret a tabáku v jednotlivých zemích. To svádí k převážení velkých množství tohoto zboží ze zemí, kde je levnější do států s vyššími cenami. Tomu by mělo sjednocení minimální spotřební daně zabránit.

Má se také učinit přítrž daňovým únikům při dovozu baleného řezaného tabáku deklarovaného jako maxidoutníky. Na tabákové výrobky se totiž vztahuje výrazně nižší sazba, než na surový tabák. Zdanění by měl napříště podléhat i v Česku oblíbený takzvaný "tabák pro zahradnické účely".

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme