Zemědělci se sejdou na Jihlavsku kvůli mléčné krizi

Větrný Jeníkov na Jihlavsku se dopoledne stane svědkem hodně emotivního jednání - sjedou se tam totiž zemědělci z celé republiky. Tématem bude mléčná i obilná krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí | Foto: Tomáš Adamec

Výkupní ceny mléka se pohybují na hranici kolem šesti korun za litr. Náklady jsou ale pro zemědělce kolem osmi korun a 50 haléřů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemědělci se sejdou na Jihlavsku kvůli mléčné krizi

Někteří farmáři tvrdí, že jsou pro ně tyto podmínky likvidační. Ani jejich zaměstnanci to nemají lehké, připomíná předseda brtnického družstva Josef Kovář.

"Dokonce jsou tady známy i příklady jednoho velkého podniku, který má tisíc krav, že si odměny pro zaměstnance snížil o 30 procent, protože výpadky v tržbách jsou tak obrovské, že na výplaty a odvody nemá," řekl Kovář.

Nejenom kvůli cenám mléka, ale také obilí se dnes ve Větrném Jeníkově sejde na 200 členů regionálních výborů z celé země. Výbor a kontrolní komise Zemědělského svazu zhodnotí letošní a rok a navrhnou i řešení, jak z krize ven.

Martin Hromádka, Monika Pytlíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme