Střelec ze základny Fort Hood půjde před vojenský soud

Útočník z vojenské základny Fort Hood neměl komplice. K takovému závěru došli vyšetřovatelé. Armádní psychiatr Nidal Malik Hasan, který ve čtvrtek zastřelil 13 lidí, je podle nich příčetný a má stanout před vojenským soudem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník z vojenské základny Fort Hood Nidal Malik Hasan.

Útočník z vojenské základny Fort Hood Nidal Malik Hasan. | Foto: AFP

Nidal Malik Hasan měl kontakty s radikálním muslimským duchovním. Americký úřad pro vyšetřování FBI na to upozornila CIA. Údajný útočník z Fort Hood prý psal e-maily Anwaru Al-Awlakimu. Ten působil jako duchovní nedaleko Washingtonu a jeho mešitu navštěvovali i někteří z útočníků z 11. září 2001.

Vyšetřovatelé FBI ale chápali Hasanovy e-maily jako součást jeho pracovního výzkumu, protože měl pomáhat vojákům stiženým posttraumatickým stresem, často způsobeným útoky muslimských radikálů.

Vojenští vyšetřovatelé nechtějí zatím komentovat, jestli mohly mít Hasanovy kontakty něco společného s jeho čtvrtečním útokem.

Dnes se zároveň bude konat na základně Fort Hood konat smuteční obřad za oběti čtvrtečního útoku. Má na něj přijet i prezident Barack Obama.

Vít Pohanka, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme