Podle Bartušky bude nutné prolomit těžební limity

Jakmile se začne světové hospodářství uzdravovat z hospodářské recese, přijde na pořad dne otázka, jak zajistit zdroje energie a jejich bezpečnost. Česká vláda v tomto směru vypracovala státní energetickou koncepci, o níž dnes budou diskutovat energetičtí manažeři na své konferenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: ČEZ

Podle velvyslance pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky bude jedním z největších problémů vysvětlit veřejnosti situaci, ve které se nacházíme.

"Mezi povědomím odborníků, hlavně energetiků, o tom, co je nutné udělat a vcelku zásadním nepochopením většiny veřejnosti o situaci, ve které se nacházíme, je velký rozpor," říká Bartuška.

Přehrát

00:00 / 00:00

O energetické politice České republiky mluvil pro Rádio Česko velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

"Budeme muset například obnovit řadu elektráren a vůbec učinit mnoho nepopulárních a neoblíbených kroků," pokračuje Bartuška, ale zároveň varuje energetiky: "Pro energetiky je v této chvíli svůdná představa, že se jim podaří prolomit těžební limity nebo obnovit těžbu uranu jakoby mimochodem. Myslím ale, že to veřejnost v tuto chvíli neakceptuje."

V energetické koncepci vlády nicméně prolomení těžebních limitů je. "Podle mě je prolomení nutné a to hlavně kvůli teplárenství, které z velké části stojí na uhlí. Toho bude po roce 2012 zřejmě nedostatek. Je to problém, který reálně existuje, ale zároveň chápu, že pro většinu veřejnosti je to naprostá novinka," doplňuje Bartuška.

Problémem české energetické politiky je omezení dané tím, že dvě třetiny u nás vyrobené elektrické energie pochází z uhlí. A velká část uhelných elektráren bude muset být v příštích letech odstavena. Poté budou buď obnoveny, to znamená postaveny znovu, nebo uzavřeny.

Je nutný politický konsensus

Podle Bartušky potřebuje Česká republika dlouhodobý konsensus politických stran v oblasti energetiky. "Energetika je oblastí, která se musí plánovat na desetiletí. Základní směřování energetické koncepce nelze měnit každé čtyři roky. Obávám se ale, že hlubší debata politických stran o energetice je možná až po předčasných volbách," dodává Bartuška.

Na rozdíl od velmi citlivé a veřejnosti příliš nejasné otázce prolomení těžebních limitů na uhlí je potřeba dostavby několika bloků atomových elektráren dostatečně známa.

ČEZ už vypsal tendr na dostavbu jaderných bloků. Vláda se do tohoto tendru snaží prosadit i geopolitické a bezpečnostní kritérium. "Otevřeně říkám, že jsem proti tomu, aby Temelín dostavěli Rusové. Myslím, že je třeba diverzifikovat dodavatele, jak v ropě a zemním plynu, tak i v jaderných elektrárnách. Máme v současnosti šest sovětských, potažmo ruských bloků a ty další by neměli být ruské," říká Bartuška.

Úspory a obnovitelné zdroje mají své limity

Obrovský potenciál je v úsporách, například v zateplování, jak již naznačila Pačesova komise. Ty jsou ale velmi nákladné a někdy i nemožné. "Z panelového domu ani po zateplení energeticky úsporný dům neuděláte. To by se musel zbourat a postavit znovu. Takže je tento potenciál v mnoha případech spíše inspirací, než tím, co bychom mohli reálně v příštích třech letech udělat," uvádí Bartuška.

"Obecně je světovým trendem mít co nejvíce zdrojů doma. V našem případě kromě uhlí a atomu to samozřejmě znamená obnovitelné zdroje, biomasu, geotermální zdroje, v menší míře i slunce a vítr. Ale bude růst i podíl dovozů ropy i zemního plynu," zakončuje Bartuška.

Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme