Robot v autě baví, radí, vede

Inteligentní společník v podobě robota nahradí navigaci, ale také baví a radí. Přitom nabízí jen opravdu potřebné informace. A schová se do palubní desky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Affective Intelligent Driving Agent

Affective Intelligent Driving Agent | Foto: MIT

Řada z vás určitě používá v autě GPS navigaci nebo palubní počítač pro optimalizaci jízdy. Představte si ale, že byste v palubní desce měli pomocníka postaveného na principech umělé inteligence. Pomocníka, který by si s vámi průběžně povídal o místech, kudy projíždíte a budete projíždět. Takový systém, který připomíná scifi seriál Knight Rider a inteligentní auto KITT, vyvíjejí Massachusettském technologickém institutu. Systém se jmenuje Affective Intelligent Driving Agent, zkratkou AIDA. Slovo affective znamená, že tento pomocník umí prý reagovat i na naše emoce.

AIDA působí dojmem robota i vizuálně. Jeho úkolem není obstarávat co nejvíce informací o jízdě, naopak: řidiče by neměl zbytečně nezatěžovat. AIDA má vybrat a nabídnout jen ty informace, které nás opravdu zajímají nebo jsou nejdůležitější. Proto je těžištěm činnosti robota kromě expertních znalostí také komunikace se řidičem. AIDU zajímá nejen výraz vaší tváře a další emocionální znaky, ale především vaře řidičské zvyky, priority a místa, kam pravidelně jezdíte. Po čase robot pojme podstatné informace i o tom, kde tankujete, kde nakupujete a kam se jezdíte bavit. Dále sleduje, kolik máte paliva, kolem čeho právě jedete, jaké je počasí, kde jsou dopravní problémy, jaké jsou kolem značky,apod. Systém AIDA možná není úplně jiný, než současné palubní systémy, je však komplexnější a osobnější.

AIDA se nemusí líbit všem, něho může komunikace s ním rozptylovat. Ale na druhou stranu si umím představit i situace při nočních jízdách, kdy konverzující AIDA zabrání řidičově mikrospánku. Systém AIDA se zatím jen dlouhodobě zkouší, je vyvíjen odborníky za podpory značek Audi a Volkswagen.

Pavel Vachtl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme