ODS v Praze bude opět řídit Pavel Bém

Pražskou organizaci Občanské demokratické strany dál povede současný primátor hlavního města Pavel Bém. Podpořilo ho 64 delegátů sněmu. Bém tak porazil svého náměstka Rudolfa Blažka, který získal 55 hlasů. Blažek byl přitom považovaný za mírného favorita. Nominovalo ho osm oblastních sněmů, Béma pouze pět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Bém,

Pavel Bém, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Bém po volbě řekl, že souboj byl velmi těsný. Upozornil současně, že příští rok před ODS stojí hned troje volby.

"Toto vítězství musí být předznamenáním vítězství, která přijdou v supervolebním roce 2010, ať už ve volbách do Poslanecké sněmovny, komunálních či volbách do Senátu. Čeká nás především práce. Je to obrovský závazek, zodpovědnost, obhajujeme neuvěřitelné, fenomenální výsledky z roku 2006 - a každý nás bude poměřovat náš úspěch s těmito výsledky."

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda pražské ODS Pavel Bém po obhájení funkce

Pavel Bém po volbě řekl, že ODS by měly čekat změny, pokud bude chtít vítězit ve volbách v příštím roce. Bém je i na prvním místě kandidátky ODS v Praze pro volby do Poslanecké sněmovny. Pokud bude na jaře zvolen, opustí prý křeslo pražského primátora.

"Nacházíme se složité, turbulentní, politicky velmi nestabilní době, a bude-li chtít ODS zvítězit příští rok ve volbách, musí nabídnout změnu, musí nabídnout program, který bude v něčem nový a v něčem se bude opírat o konzistentnost a dlouhodobou důvěryhodnost jednoty mezi slovy a činy. Máme před sebou obrovský kus práce, chceme-li zvítězit, musíme určitě nabídnout nějakou evoluční změnu."

Bémův vyzyvatel Rudolf Blažek po volbě řekl: "Volba byla demokratická. Sice jsem získal podporu většiny oblastí v Praze, bohužel jsem nepřesvědčil delegáty v sále, takže mi nezbývá, než to respektovat. Na druhou stranu cítím jako malé vítězství, že se mi podařilo přesvědčit právě tu většinu oblastí v Praze."

Jedním z místopředsedů pražské ODS se stal kontroverzní starosta Prahy 5 Milan Jančík. Od delegátů dostal sto hlasů. To je víc i než počet hlasů, které dostal Pavel Bém při volbě šéfa pražské organizace strany. Už před samotným sněmem se spekulovalo o dohodách o podpoře mezi Bémem a Jančíkem. Starosta Prahy 5 po volbě řekl, že Bémova politika je mu blízká.

"Myslím si, že máme s Pavlem Bémem standardní vztahy, byť jsou někdy přeceňovány. Má ke mně kladný přístup jako ke komukoliv jinému ze svých spolupracovníků. Fakt je ten, že jsme si politicky blízcí. Putujeme politikou už od roku 2002, kdy byl zvolen primátorem. Vždy jsem patřil do jeho týmu a on patřil do ,mého' týmu, mohu-li to tak říci. Dnes je to vyvrcholení dlouhodobé spolupráce, kterou jsme nastavili v roce 2002."

Mandát pražského vedení ODS bude dvouletý. Naposledy se pražské vedení strany volilo v listopadu 2007. Pavel Bém tehdy po opakované volbě nahradil ve funkci předsedy poslance Jana Bürgermeistera.

Praha je hlavní baštou ODS, která dodává voličské hlasy i poslance, má nejvíc členů a vybírá vlivného primátora, který rozhoduje o desítkách miliard korun.

Veronika Malá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme