Důvěra podnikatelů v ekonomiku střední a východní Evropy stoupá. Možná předčasně

Podnikatelé ve střední a východní Evropě se přestávají bát krize. Poprvé v tomto roce se jejich důvěra v domácí ekonomiky překlopila do plusu. Nejlíp je na tom, v tomto ohledu, Polsko a Česko. Zjistily to ve své anketě agentura Reuters a rakouská exportní banka/ ÖKB.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

Zdá se tedy, že podnikatelé získávají ztracenou důvěru. Zdali je ale opravdu důvod k optimismu, je otázkou. Podle analytika Reiffaisenbank Aleše Michla jsou takové prognózy značně předčasné.

"Pokud někdo chladí šampaňské, tak mu doporučuji ještě tak rok nebo dva počkat," řekl Michl ve Stalo se dnes a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvěra v ekonomiku ve střední a východní Evropě očima Podle analytika Reiffaisenbank Aleše Michla.

"Nelze říci, že by ČR byla v krizi. Byla spíše v recesi, ale je třeba si uvědomit, že míra nezaměstnanosti poroste. Logicky tak bude menší zájem spotřebitelů o výrobky, což firmy ještě pocítí."

Jak bylo řečeno, z půzkumu jednoznačně vyplývá, že víra v ekonomiku se nejvíce prohloubila v Česku, Polsku, potažmo na Slovensku. Podle Michla je právě jedním z důvodů absence opravdové krize v těchto oblastech.

"Dále tyto země například vytěžili ze záchranných balíčků jiných států. ČR například profitovala z německého šrotovného. Skutečný dopad takových řešení se ale promítne do hospodářství jednotlivých států až v roce 2010," myslí si analytik Reiffaisenbank.

Lukáš Vincourek, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme