Šok pro německý fotbal: Reprezentační brankář si vzal život

Dění v německém fotbale paralyzovala tragická událost. Reprezentační gólman číslo jedna Robert Enke si sáhl na život. Nedaleko Hannoveru skočil pod vlak. Bylo mu 32 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý reprezentační gólman Robert Enke

Německý reprezentační gólman Robert Enke | Zdroj: ČTK

Enke zaparkoval nedaleko železniční trati svůj vůz, nechal ho otevřený, na sedadlo dal peněženku a vydal se vstříc přijíždějícímu vlaku. I když strojvedoucí použil rychlobrzdu, bylo už pozdě.

Že si mimořádně oblíbený hráč a člověk sáhl na život, potvrdil Enkeho přítel a poradce Jörg Neblung. Taky policie je přesvědčená o tomto scénáři.

Hned večer a v noci se k místu neštěstí a k centrále klubu Hannover 96, za který Robert Enke chytal, vydaly stovky lidí se svíčkami a květinami.

Prezident hannoverského týmu Martin Kind si je jistý, že tragédie nijak nesouvisí s fotbalem. Podle Kinda byl oblíbený brankář velmi labilní.

Zranění i osobní tragédie

Roberta Enkeho v jeho kariéře pronásledovala smolná série zranění a nemocí. V posledních měsících vynechal čtyři mezistátní zápasy kvůli údajnému bakteriálnímu onemocnění střev.

Trenér národního týmu Joachim Löw ale Enkeho ujišťoval, že by příští rok na mistrovství světa měl stát mezi třemi tyčemi coby brankářská jednička. "Jsme šokováni a nedostává se nám slov," reagoval na smutnou zprávu manažer reprezentace Oliver Bierhoff.

Enkeho kamarádi z německého národního týmu s největší pravděpodobností přeruší přípravu na sobotní mezistátní zápas proti Chile, možná se zápas dokonce zruší.

Roberta Enkeho a jeho ženu postihla už před třemi lety tragédie, když přišli o dvouletou dceru Laru, která se narodila s těžkou srdeční vadou. Děvčátko bylo rok v nemocnici, z toho půl roku na jednotce intenzivní péče a Enkemu to obrátilo život naruby. Letos se ženou adoptovali několikaměsíční holčičku a zdálo se, že začíná nová kapitola jeho života.

Nejlepší gólman německé bundesligy

Enkeho, který byl známý svým gentlemanským chováním a péčí o opuštěné psy, taky postihla řada sportovních ran osudu. Vždycky, když mířil na vrchol, ho srazila série zranění a onemocnění.

V posledních měsících to byla záhadná choroba, která byla oficiálně označená za ,bakteriální infekci stře'. Ovšem nejlepší gólman německé bundesligy se o minulém víkendu do branky vrátil a kouč národního týmu Joachim Löw s ním počítal coby s reprezentační jedničkou pro mistrovství světa v příštím roce.

Enke zažil taky dvě velmi nevydařená zahraniční angažmá v dresu FC Barcelona a hlavně u Fenerbahce Istanbul.

Nekonečně smutná je podle vlastních slov fotbalová ikona Franz Beckenbauer, což vystihuje pocity většiny veřejnosti. Ke smrti Enkeho se vyjadřují i takové osobnosti, jako nová šéfka evangelické církve nebo dolnosaský premiér Christian Wulff, který brankáře připomněl coby lidský vzor pro mnohé.

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme