Vinohradská nemocnice se brání prasečí chřipce

Pražská vinohradská nemocnice vyhlásila mimořádná opatření. Přijala pacienta s prasečí chřipkou, který je ve vážném stavu. Od něj se v nemocnici nakazili i jeden lékař, dvě zdravotní sestry a další dva pacienti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice. Ilustrační foto.

Nemocnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Nemocné s prasečí chřipkou není podle mluvčí nemocnice Jany Jelínkové možné kvůli jejich zdravotnímu stavu převézt na infekční kliniku nemocnice Na Bulovce, kam se soustřeďují pražští pacienti s touto nemocí. Prodělávají totiž léčbu zachraňující život, vysvětlila mluvčí Vinohrad Jana Jelínková.

Oba pacienti s prasečí chřipkou bojují o život. Prvnímu je šedesát devět let, dřív prodělal rakovinu a přišel o jednu plíci. Druhý je čtyřicátník, který trpí leukémií. Podle ředitele vinohradské nemocnice Marka Zemana je jejich stav teď aktuálně stabilizovaný:

"Oba jsou na řízené ventilaci a v podstatě stav je beze změn. Mají kombinovanou léčbu - jednak antibiotickou a v případě, že mohou do sondy dostávat tamiflu, tak dostávají tamiflu."

V Česku lékaři virus zaznamenali u téměř čtyř stovek lidí, jeden člověk zemřel.

EK ujišťuje o bezpečnosti vakcín

Tři vakcíny proti takzvané prasečí chřipce dostupné na evropském trhu jsou podle Evropské komise bezpečné. Prověřila je Evropská agentura pro léčivé přípravky.

Před několika dny mluvčí eurokomisařky pro zdraví Androully Vassiliou upozornila, že nedávné zprávy o úmrtí 3 lidí na následky podání této očkovací látky se ukázaly jako mylné.

Švédsko zhruby před 3 týdny hlásilo, že brzy po aplikaci vakcíny proti prasečí chřipce zemřeli 3 pacienti. Mluvčí eurokomisařky pro zdraví Nina Papadoulaki ale uvedla, že k úmrtí nedošlo kvůli očkování.

Milan Kopp, Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme