Merkelová navštívila Paříž poprvé u příležitosti konce první světové války

Německá kancléřka Angela Merkelová navštívila u příležitosti 91. výročí ukončení 1. světové války Paříž. Spolu s prezidentem Nicoalsem Sarkozym položili kytici k pomníku neznámého vojína. Odborníci hovoří o začátku nové etapy v historii francouzsko-německých vztahů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy a Angela Merkelová

Nicolas Sarkozy a Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy se zapsali do historie podobným způsobem jako Helmuth Kohl a Francois Mitterand, kteří se před pětadvaceti lety sešli u památníku obětí bitvy první světové války u Verdunu.

Před jedenácti lety odmítl tehdejší německý kancléř Gerhard Schröder pozvání bývalého prezidenta Jacquese Chiraca, tentokrát Angela Merkelová nabídku přijala, a stala se tak vůbec prvním vysoce postaveným německým činitelem Německa, který v tento den stanul pod Vítězným obloukem.

Nicolas Sarkozy pracoval na pozvání už od léta. Za symbolické lze považovat i to, že Merkelová zamířila do Paříže jen několik dní po svém zvolení.

Historickou návštěvu Merkelové ve francouzské metropoli podtrhuje také fakt, že v loňském roce zemřel ve Francii Lazaro Ponticelli, poslední účastník první světové války.

Jan Šmíd, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme