Americká centrální banka čelí útoku na svou nezávislost, tvrdí někteří experti

Americká centrální banka (FED) čelí nejvýraznějšímu útoku na svou nezávislost za posledního půl století. Alespoň tak vnímají někteří experti nejnovější návrh Christophera Dodda, že by FED přišel o funkci dozorce nad finančním sektorem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washingtonský Kongres

Washingtonský Kongres | Foto: Vojtěch Pohanka

Christopher Dodd je demokratický senátor, který předsedá bankovní komisi Senátu Spojených států. Jeho návrh počítá také s tím, že by politici měli mít napříště mnohem větší možnost ovlivnit výběr bankéřů, kteří rozhodují o nastavení úrokových sazeb.

Dodd tvrdí, že se tím činnost banky zprůhlední a zjednoduší, což prospěje jak jí tak i celé ekonomice. Kritici ale varují před politickou kontrolou banky a také tím, že se podobné pokusy budou nyní množit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bude omezena nezávislost americké centrální banky? Na toto téma hovořil na Rádiu Česko bývalý viceguvernér ČNB, nyní vedoucí konzultingu společnosti Deloitte, Luděk Niedermayer.

Jak řekl Rádiu Česko bývalý viceguvernér České národní banky, nynější vedoucí konzultingu společnosti Deloitte, Luděk Niedermayer, v průběhu finanční a hospodářské krize zatím vycházejí centrální banky jako vítězové, ale postupně se začne projevovat více iniciativ podobných té senátora Dodda.

"Protože existuje pár otázek, které jsou k diskusi. Centrální banky během ekonomické finanční krize jistě zareagovaly velice správně - pomohly ekonomice, pomohly finančnímu sektoru, ale ty věci, které adresuje ve své iniciativě pan senátor, jsou také relevantní," uvedl Niedermayer.

Podle něj je například otázkou, zda centrální banky mají dohlížet nad finančním trhem, protože tam je jakýsi konflikt zájmu. "Centrální banka je jedno z míst, který může dělat dohled nad finančním trhem, ale není to jediné místo."

Dohled nad finančním trhem byl roztříštěný

"Na co spíše Amerika doplatila nebylo to, že dohled nad finančním trhem dělal či nedělal FED, ale na to, že dohled byl příliš roztříštěný. Takže musí dojít k nějakému spojení, ale to apriori neznamená, že k němu musí dojít v rámci FED," upozornil.

Politizace banky by podle Niedermayera byla zničující, ale pokud jde o mechanismus, jak se jmenují představitelé centrální banky, je to věc, u které neexistuje jedno správné řešení, a dá se o tom diskutovat.

"Ohledně politické ingerence do jmenování představitelů těchto institucí - někdo ty lidi jmenovat musí a v demokratickém systému je to ten či onen politik. Takže věci nejsou černobílé," uvedl ekonom.

Centrální banky si podle něj velice striktně hájí své vybojované pozice. Nechtějí změnu. "Hned hrozí tím, že dojde k ohrožení kredibility a tak dále. Ale ten pohled je občas trošku přehnaný," řekl Niedermayer.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme