Armádní mise v zahraničí provázejí extremismus, alkohol a drogy

Armáda České republiky řeší v zahraničních misích projevy extremismu, ale také požívání alkoholu a dalších drog, ačkoli na misích platí striktní "suchý zákon". Posledními případy jsou nošení nacistických symbolů na helmách členů kontingentu v Afghánistánu, rvačka s finskými vojáky v Kosovu a požití drogy vojáky z mise KFOR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příprava vojáků KFOR na misi v Kosovu

Příprava vojáků KFOR na misi v Kosovu | Foto: Armáda ČR

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek připustil, že se šetřila konzumace alkoholu našich vojáků ve vojenské misi v Kosovu. Měli se opít na společenské akci s Finy. To, že se pak Češi s finskými vojáky poprali a jednoho z nich zranili, ale náčelník generálního štábu odmítá. Podle Mladé fronty Dnes ale rvačku rozehnala až mezinárodní vojenská policie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náčelník generálního štábu Armády ČR Vlastimil Picek k pokleskům našich vojáků na zahraničních misích

Generál Picek také uvedl, že domů poslali jiné čtyři muže, kteří kouřili marihuanu nebo hašiš. Že vojáci požili drogu, se odhalilo zkouškou vzorků moče při preventivních testech, které česká armáda občas v misích dělá. Drogu pak potvrdila státní referenční laboratoř.

"Na tyto vojáky jsme přišli sami, upozornil na ně náš velitel kontingentu. Požádal Vojenskou policii, aby to vyřešila, už předala informace státnímu zástupci. Vojáci byli okamžitě repatriováni, jsou v České republice, byli postaveni mimo službu. Čeká se na meritorní rozhodnutí státního zástupce, jak s těmito vojáky dál naložit," řekl náčelník generálního štábu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý náčelník generálního štábu, generál Jiří Šedivý k pokleskům našich vojáků na zahraničních misích

Bývalý náčelník, generál Jiří Šedivý k těmto případům uvedl v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu, že vojáci v zahraničí jsou vystaveni stresovým situacím. Ale v případě pití alkoholu a požívání drog v Kosovu našimi vojáky je to naopak - jejich přítomnost na Balkánu je pro ně v podstatě nuda, s vojenskou činností nemá mnoho společného.

Prezident Václav Klaus prohlásil, že nynější skandál s vojáky, kteří v misi ISAF v Afghánistánu nosili na přilbách symboly jednotek SS, má hlubší příčinu v celkovém pojetí armádních jednotek.

Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme