Barack Obama se vydává na svou první cestu do Asie

Americký prezident Barack Obama míří do Asie. První dva dny stráví v Japonsku, které právě dnes slaví dvacet let vlády císaře Akihita. Navštíví také Singapur, Čínu a Jižní Koreu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: Informationsamt der Bundesregierung

Jde o první Obamovu návštěvu Asie ve funkci prezidenta. V Japonsku bude jednat mimo jiné o revizi dlouholeté bezpečnostní aliance. Do Hirošimi a Nagasaki se ale americký prezident nakonec nepodívá, přestože to původně plánoval.

Nejdůležitější zastávkou jeho asijské cesty bude zřejmě Peking. Barack Obama už dříve prohlásil, že vztahy mezi Spojenými státy a Čínou budou pro 21. století určujícími.

Jak ve vysílání Rádia Česko řekl zahraničně politický komentátor Radiožurnálu Milan Slezák, obě dvě země jsou spolu velmi úzce svázány.

"Čína přejala od Japonska roli největšího obchodního partnera Ameriky se vším, co k tomu přistupuje, to znamená s výší toho obrovského obchodního deficitu. Američané jsou ve vztahu k Číně tím, kdo má z toho obchodu zdánlivě méně. Ale ono to tak není."

Přehrát

00:00 / 00:00

Asijskou cestu Baracka Obamy přiblížil na Rádiu Česko komentátor Radiožurnálu Milan Slezák

USA a Čína jsou podle něj na sebe vzájemně odkázány, Slezák si proto myslí, že se ve všech podstatných věcech zřejmě dohodnou. Obama už Číně navrhl spolupráci v oblasti energetiky a v boji s klimatickými změnami.

Další z oblastí, ve které by obě země měly podle Spojených států spolupracovat, je bezpečnostní problematika v Asii, tedy zejména Írán a Severní Korea.

Milan Slezák ale neočekává, že by se prezident USA během návštěvy Číny pouštěl do přílišné konfrontace na poli lidských práv.

"Vymykalo by se to z toho trendu jeho politiky. On je spíš smířlivý, hledá plochy, na kterých se může se svými hostiteli sejít, nehledá konfrontaci za každou cenu," poznamenal Slezák na adresu Obamy.

Ostatně jeho cestu do Asie předznamenalo to, že se nesetkal s duchovním vůdcem Tibetu dalajlámou, právě z obav, aby si Čínu nepopudil.

Marika Táborská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme