Casablanca s legendárním polárníkem Jaroslavem Pavlíčkem

12. listopad 2009

Cestovatelský a outdoorový magazín Radia Wave Casablanca ve dvou svých listopadových dílech roku 2009 servíroval rozhovor portrétující legendárního polárníka, dobrodruha, specialistu na extrémní přežití ("survivalistu") a autora knihy Člověk v drsné přírodě Jaroslava Pavlíčka.

Člověk v drsné přírodě je legendární kniha, které se prodalo už více než 50 000 výtisků ve 3 vydáních a další vydání jsou cizojazyčná. Na zkušenosti sbírané a publikované právě Jaroslavem Pavlíčkem jsme odkazovali už v několika starších dílech, např. s Martinem Mykiskou, který v Antarktidě dokonce ztroskotal s lodí.

V prvním díle pavlíčkovské Casablanky jsme mluvili o programech přežití na antarktickém ostrově Nelson, šesti ponožkách v polárnických pohorkách z obchodu s pracovními oděvy a o úplně nových poznatcích o přežití v džungli pod Andami, odkud se host právě vrátil. Probrali jsme také některé nadsazující legendy, které se o Jaroslavu Pavlíčkovi tradují. V obou dílech se ptáme i na některé poznatky z knih jako Trosečníkem v drsné přírodě.

00370477.jpeg

Druhý díl jsme věnovali ohlédnutí za prací nosiče na Téryho chatě v Tatrách, několika postřehům ohledně účastníků kurzu přežití a jejich zážitkům z Antarktidy a vzpomínkám na Jaroslava Pavlíčka. zazněly i citace z knih Barbory Knappové Cesta na Antarktidu a Poslední země Marka Orka Váchy.

Stránky mezinárodní antarktické stanice Eco Nelson najdete zde , tady je Facebook pořadu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka