Česko je připravené na případnou plynovou krizi

Čeští plynaři jsou připraveni na krizovou situaci. Energetická soustava dokáže efektivně reagovat na případné zastavení dodávek zemního plynu z Ruska. Dokázalo to cvičení, které simulovalo situaci, jaká byla v lednu tohoto roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plyn

Plyn | Foto: Fotobanka stock.xchng, Stephen Gibson

Energetici při něm teoreticky zkoušeli omezení dodávek velkým průmyslovým podnikům podle regulačních stupňů. Komunikace se státní správou, distributory i podniky funguje dobře, pochvaloval si po skončení testu náměstek ministra průmyslu Tomáš Hüner.

"Cvičení ukázalo jednu velmi pozitivní věc: Že regulační stupně nejsou pouze stupně na papíře, ale že skutečně jsou schopny přinést až patnáctiprocentní úsporu ve spotřebě, což v zimě, kdy je spotřeba 50 milionů kubíků denně, je značné číslo. To je velmi povzbudivé, protože ty expertní odhady byly daleko nižší."

Část plynu Česká republika odebírá z Norska, což snižuje nebezpečí výpadku ruských dodávek. Kromě toho má republika podle náměstka Hünera dostatečné zásoby plynu v podzemních zásobnících.

"Když vezmeme v úvahu normální situaci, která nebude komplikovaná ještě dalšími technickými průvodními jevy, tak po dobu dvou měsíců nemusí mít zákazníci obavu z vyhlašování stavu nouze," řekl v souvislosti s možným výpadkem dodávek zemního plynu náměstek ministra průmyslu a obchodu.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme