Českého kandidáta na eurokomisaře Füleho čeká jednání o portfoliu

Kandidát na eurokomisaře za Českou republiku Štefan Füle se sejde s předsedou Evropské komise Josém Barrosem. Poprvé se mu představil už před dvěma dny. Teď ho čeká jednání o konkrétním portfoliu, tedy resortu, který by chtěl v nové komisi zastávat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štefan Füle

Štefan Füle | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Štefan Füle už oznámil, že by upřednostnil resort dopravy nebo post komisaře pro rozšíření Evropské unie. Český kandidát na eurokomisaře by měl kromě dopravy a rozšíření zájem i o portfolia energetiky, sociálních věcí nebo regionálního rozvoje.

Komisařem pro rozšíření Evropské unie dosud byl finský zástupce v Komisi Oli Rehn. Podle finských diplomatů by ale rád tento resort vyměnil za nějaké vlivnější ekonomické portfolio.

Fin Rehn je také mezi kandidáty na Vysokého představitele Unie pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku. Pokud by jej do této funkce členské státy zvolily, stal by se automaticky i místopředsedou Evropské komise.

Na cestu se vydá - s ratifikovanou Lisabonskou smlouvou v ruce - také český premiér Jan Fischer. V Římě odevzdá dokument do depozitáře italského ministerstva zahraničí. V něm se totiž uchovávají smlouvy Evropské unie. Formálně se tak završí ratifikace smlouvy v celé sedmadvacítce a reformní smlouva EU může začít platit 1. prosince.

Pavel Novák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme