Česká ekonomika je z recese venku, tvrdí analytici

Česká ekonomika se začíná odrážet ode dna. Naznačuje to zveřejněný předběžný odhad vývoje HDP. Podle statistického úřadu se výkon české ekonomiky v letošním třetím čtvrtletí meziročně snížil o 4,1 procenta. Oproti předchozímu čtvrtletí hrubý domácí produkt naopak vzrostl o 0,8 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

Vzhledem k výrazné revizi nebyl zřejmě propad hospodářství tak velký, jak naznačovala předchozí data a to dává důvod k mírnému optimismu. "Můžeme zjednodušeně říci a Český statistický úřad potvrzuje, že recese je za námi. Nyní jsme ve fázi stabilizace, ovšem na skutečné oživení si budeme muset počkat," myslí si analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Podle prorektorky pro vědu a výzkum pražské Vysoké školy ekonomické Stanislavy Hronové se nynější odhad ČSÚ a konečné číslo, které bude známé v prosinci, výrazně lišit nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká ekonomika je z recese venku, tvrdí analytici po odhadu ČSÚ. Na Rádiu Česko o tom hovořila prorektorka pro vědu a výzkum pražské Vysoké školy ekonomické Stanislava Hronová.

"Postupy, které používá ČSÚ k předběžným odhadům, jsou velmi sofistikované. Myslím si, že zásadní změny v optimismu, který dneska byl pro třetí čtvrtletí, nevyprchá," uvedla Hronová na Rádiu Česko.

Oživení ekonomiky ve třetím čtvrtletí do značné míry táhlo německé šrotovné, tedy přechodné opatření. "Samozřejmě šrotovné je jedním z faktorů, které hnalo nahoru německou průmyslovou výrobu, která podle údajů Eurostatu, vzrostla v září oproti srpnu o tři procenta, což je poměrně dost. Ale na druhé straně roste meziměsíčně nejenom výroba strojů a zařízení, ale i výroba předmětů krátkodobé i dlouhodobé spotřeby," uvedla prorektorka.

"Takže v tomto směru si myslím, že optimizmus ve smyslu , že se tempo rozšiřuje i na další odvětví, nejen na výrobu dopravních prostředků, je na místě," dodala.

Podle Hronové ale existují některé negativní faktory, které můžou způsobit komplikace v oživení ekonomiky. "Myslím si, že z hlediska světového hospodářství se mohou objevit komplikace na straně surovin. Především ropy a zemního plynu," uvedla.

Když se daří stavebnictví, daří se i ekonomice

Mezi faktory, které naopak domácí ekonomiku na nyní nastartované cestě ode dna povzbudí, prorektorka jmenovala vývoj konečné spotřeby domácností a také stavebnictví.

"Vývoj konečné spotřeby domácností pořád vykazuje pozitivní tempa. Ale nesmíme zapomínat na stavebnictví, které vykazuje v posledních měsících daleko lepší výsledky než průmysl. Zpravidla pokud se u nás daří stavebnictví, tak se začne dařit i ekonomice," uvedla Hronová.

Mnozí ekonomové varují před celosvětovým propadem, ke kterému dojde ve chvíli, kdy vlády největších zemí přestanou pumpovat peníze do ekonomiky.

"Pokud se nebude dařit velkým ekonomikám, je to hrozba i pro českou ekonomiku. My jsme malá, otevřená ekonomika. Ale já si myslím, že počáteční impuls, který byl z hlediska pumpování peněz do ekonomiky, už něco odstartoval. Pokud dojde k nějakému zpomalení, tak nebude výrazné, nebude to propad," uvedla prorektorka pro Rádio Česko.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme