Tradici belgické krajky ohrožuje hospodářská recese

Hospodářská recese tvrdě dopadla na belgické krajkářství. Kvůli ztrátě finanční podpory se bude muset zavřít Centrum krajky v Bruggách, kde se tradice její ruční výroby udržuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Expozice v Centru krajky v Bruggách

Expozice v Centru krajky v Bruggách | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Regionální vláda Západních Flander v rámci úsporných opatření zastavila světově proslulé instituci finanční podporu, díky níž muzeum, archiv a škola krajkářství fungovaly. Centrum teď hledá způsob, jak přežít.

"Bruggy jsou městem krajkářství, ale co budou znamenat Bruggy bez našeho Centra krajky. Máme světovou reputaci od Jižní Afriky po Japonsko. Tady u nás si neuvědomují, jaký máme význam. Bruggy jsou opravdu centrem světového krajkářství," vysvětluje tíživou situaci ředitel Centra krajky v Bruggách Noël Dumon.

Město dává centru 5000 eur ročně. To ale spolu s výtěžkem ze vstupného na chod centra nestačí.

"Pokud se nenajde člověk - mecenáš, nebo nás nepodpoří vlámská vláda, pak nás ani pomoc města nezachrání. Měli by pro nás řešení, ale až od roku 2014. Museli bychom tedy těch několik let přežít. Pokud se nám podaří najít nějaké zdroje, jak to období překlenout, jsme zachráněni. Takže doufáme," dodává Noël Dumon.

Tradice z 16. století

O osud krajkářského centra se začala živě zajímat belgická média. Denně do fary Jeruzalémského kostela v Bruggách, kde Centrum krajky sídlí, přichází několik novinářů. Publicita možná centru pomůže najít sponzory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tradici belgické krajky ohrožuje hospodářská recese

"Jde tu v první řadě o udržení našeho národního dědictví. Umění našich babiček a jejich babiček, které si výrobou krajek vydělávaly na živobytí. Za druhé se v Centru udržuje znalost různých technik výroby krajky. Vyučujeme tu krajkářství novou generaci," říká učitelka krajkové tvorby Lieve Pollet.

Ve středy odpoledne po škole přicházejí děti od šesti do 18 let. V jiné dny se tu v technice zdokonalují starší ženy - krajkářky. Škola pořádá také letní kurzy paličkování krajek. Centrum založené v roce 1971 udržuje tradici, která se ve Flandrech zrodila v polovině 16. století.

"Význam Centra krajky v Bruggách, kde vlastně všechno kolem krajky začalo, je natolik velký, že je přece někdo nenechá jen tak padnout," připomíná s nadějí v hlase učitelka paličkování v Centru krajky Lieve Pollet.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme