Stát chce dostavbu Temelína ovlivnit speciálním zákonem

Stát se vloží do velké energetické zakázky na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Podle informací Hospodářských novin a týdeníku Respekt chce přijmout speciální zákon, který má zabránit tomu, aby tendr vyhrál ruský Atomstrojexport. Firma by totiž podle vlády mohla ohrozit českou energetickou bezpečnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: ČEZ

Už nyní je Česko ze tří čtvrtin závislé na ruském plynu a ze dvou třetin i na ropě. Stát by proto upřednostnil zbývající konkurenty - americký Westinghouse či francouzsko-německé konsorcium Areva.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín mluvil na Rádiu Česko náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Hlavním kritériem, podle kterého se bude vybírat vítěz tendru je prozatím cena. To nahrává právě ruskému Atomstrojexportu. Vláda chce ale kritéria pozměnit a zohlednit i energeticko-bezpečnostní zájmy Česka. Podle vlády totiž ruská dostavba Temelína zvyšuje rizika závislosti na Moskvě.

V Česku nyní funguje už šest ruských reaktorů. Navíc vlastník Temelína ČEZ už podepsal s další kremelskou společností TVEL desetiletý kontrakt na obohacování jaderného paliva. Protože i plyn a ropu do Česka dodávají Rusové, měla by Moskva Česko v energetické oblasti prakticky ,v hrsti'.

Dalším zájemcem v temelínském tendru je americký Westinghouse, který je pro stát méně finančně výhodný. Obamova administrativa by ale výměnou mohla pro Čechy vyjednat podíl v transalpském ropovodu TAL. Kontrakt s francouzsko-německou Arevou by zase posílil vazby Prahy na Evropskou unii.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera ale současná situace státu umožňuje tendr plně kontrolovat: "Stát má velmi silné možnosti. Může změnit stanovy a může se přímo vyjadřovat k tendru přes valnou hromadu, kde vlastní 70 procent akcií ČEZu. Má v rukou i ten nejhrubší nástroj, a to je případná změna managementu."

Rádio Česko, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme