Autistické děti mají zpomalené zorničky

13. listopad 2009

Zorničky malých autistů reagují na světlo pomaleji než zorničky zdravých dětí. Je to objev, který by se mohl stát podkladem diagnostického testu.

Autismus postihuje 1 ze 150 dnešních dětí, což znamená, že se vyskytuje častěji než dětská rakovina, AIDS a cukrovka dohromady. Navzdory tomu autismu stále ještě dobře nerozumíme a v diagnóze neexistuje objektivní medicínský test. S návrhem, jak by takový jednoduchý test mohl vypadat, teď přišli výzkumníci z Missourské univerzity. Vycházejí přitom z výsledků své studie, která vůbec poprvé hodnotila reakce zorniček autistických dětí na světlo.

Ve světlém i temném prostředí vědci stimulovali dětské oči záblesky světla o délce 100 milisekund. Rychlost, se kterou se zorničky stahovaly (pupil light response, PLR), měřili pomocí přístroje, který oční lékaři běžně používají při vyšetřování zraku. Výsledky studie ukázaly, že zorničky autistických dětí reagují výrazně pomaleji než zorničky dětí, které se vyvíjejí normálně. Důvod tohoto jevu zatím vědci neznají. Říkají ale, že na základě reakce zorniček je možné diagnózu autismu potvrdit či vyvrátit s přesností 92,5 %.

Rychlost, se kterou se zorničky stahovaly, zjišťovali vědci pomocí přístroje pro běžné vyšetření zraku (na snímku Xiaofei Fan z University of Missouri)

Zdroj: University of Missouri

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.