Fischerova vláda se šrotovným nepočítá

Vláda premiéra Jana Fischera neplánuje zavést v Česku takzvané šrotovné. Ve vysílání Radiofóra to potvrdil první náměstek ministra financí Ivan Fuksa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šrotovné

šrotovné | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

"Je zapotřebí také vycházet z reálné situace stávajícího rozpočtu. Shodou okolností Poslanecká sněmovna musela dnes upravovat rozpočet, protože už v tom stávajícím chybělo 14 miliard vůbec na mzdy a splácení státního dluhu," upozornil náměstek Fuksa.

"Já očekávám, že tento nástroj nebude schválen. Po celou dobu ze strany ministerstva financí nebyl podporován a doporučován."

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si debatu Ivana Fuksy a Antonína Šípka v pátečním Radiofóru

Zákon, který zavedení šrotovného umožňuje, přitom prošel v září Poslaneckou sněmovnou, díky tomu, že poslanci v čele se sociálními demokraty těsnou většinou přehlasovali veto prezidenta Klause. Šrotovné ale musí vyhlásit vláda.

S tím, že by šrotovné bylo v České republice definitivně ze hry, se ale nechtějí smířit výrobci a prodejci automobilů. Ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek odmítá argumenty ministerstva financí a tvrdí, že šrotovné je "samofinancovatelné".

"Státní rozpočet to vůbec nezatíží, protože ten příspěvek ve výši 30 tisíc korun je menší než odvedená DPH z každého vozidla, které by bylo v rámci šrotovného prodáno," zdůraznil Šípek v Radiofóru.

Marika Táborská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme