Ekonomika EU se podle statistik vymanila z recese

Evropský statistický úřad oznámil, že ekonomika Evropské unie se vymanila z recese, ve třetím čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci vzrostl HDP o 0,2 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka EU

Vlajka EU | Foto: Evropská komise

Petr Zahradník, šéf Kanceláře pro Evropskou unii České spořitelny v Radiofóru zprávu označil za významnou: "Potvrzuje, že minulé čtvrtletí z hlediska určitých nadějných známek oživení nebylo ojedinělé, což je v této je v této křehké situaci poměrně důležité."

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Zahradník, šéf Kanceláře pro Evropskou unii České spořitelny hodnotil v Radiofóru vývoj ekonomiky

"Ale zdráhal bych se tvrdit, že na základě těchto dvou po sobě jdoucích údajích , můžeme být stoprocentně přesvědčeni o to, že recese v Evropské unii i eurozóně skončila, protože tyto relativně pozitivní zprávy mezikvartálního vývoje jsou doprovázeny údaji meziročními a tam EU i eurozóna stále vykazují hluboké propady více než 4 procenta."

Kvartální čísla svědčí i Česku

Také česká ekonomika se už zřejmě začala dostávat z recese. Naznačuje to dnes zveřejněný předběžný odhad vývoje HDP. Podle statistického úřadu se výkon české ekonomiky se v letošním třetím čtvrtletí meziročně snížil o 4,1 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom HVB Banky Pavel Sobíšek ve Stalo se dnes o nadějné stabilizaci ekonomiky

Oproti předchozímu čtvrtletí hrubý domácí produkt naopak vzrostl o 8 desetin procenta. Vzhledem k výrazné revizi nebyl zřejmě propad hospodářství tak velký, jak naznačovala předchozí data a to dává důvod k mírnému optimismu - myslí si analytici.

Někteří ekonomové ale upozorňují, že skutečné oživení přijde až za delší čas. Hlavní ekonom HVB Banky Pavel Sobíšek současné období považuje za období nadějné stabilizace. Ekonomika se začíná zvedat ze svého dna a nabírá na tempu, avšak než se dostane na úroveň před krizí bude trvat delší dobu, pravděpodobně do roku 2011.

Milan Kopp, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme