V Česku začaly oslavy 20. výročí pádu totality

Česká republika si připomíná dvacáté výročí pádu komunismu. Oslavy začaly setkáním pěti stovek studentů pražské Univerzity Karlovy s předními evropskými filosofy a osobnostmi, které přispěly ke konci totality. Diskusi organizoval bývalý prezident Václav Havel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Madeleine Albrightová  a Václav Havel mezi posluchači

Madeleine Albrightová a Václav Havel mezi posluchači | Zdroj: ČTK

Mezi vysokoškoláky přišel například filosof Jan Sokol, britský dramatik Tom Stoppard, bývalá ministryně zahraničí Spojených států amerických Madeleine Albrightová či francouzský politolog českého původu Jacques Rupnik.

Václav Havel při této příležitosti varoval před totalitními systémy a omezováním svobody. Svou kritiku vztáhl hlavně na Rusko.

"Neskončila éra diktatur a totalitních systémů. Ona možná skončila v té klasické podobě, jak ji známe z 20. století, ale rodí se nové, daleko sofistikovanější způsoby ovládání společnosti, a vyžaduje to bdělost, opatrnost, obezřetnost," prohlásil.

"Mám-li uzavřít vzletným zvoláním, tak bych zvolal: ,Lidé bděte!'"

Pojítkem všech vystoupení v aule Filozofické fakulty byla role svobody a náš postoj k ní.

"Myslím si, že nejnebezpečnějším nepřítelem svobody se stává degenerace svobody, její úpadková podoba," řekl v debatě místopředseda Senátu za lidovce Petr Pithart.

Přehrát

00:00 / 00:00

Madeleine Albrightová diskutovala na Filosofické fakultě

Madeleine Albrightová se v diskusi vrátila i k nedávnému českému předsednictví Evropské unii i schvalování Lisabonské smlouvy. Podle ní pád vlády v době předsednictví byla velká chyba, stejně jako otálení s ratifikací Lisabonu.

Celodenní program vyvrcholil večerním koncertem ,Už je to tady' v Pražské křižovatce. Vystoupila na něm například americká sopranistka Renée Flemingová, Suzanne Vega nebo Lou Reed.

Marika Táborská, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme