Nová transplantační jednotka v ÚHKT přijme první pacienty

Do zcela nové a špičkově vybavené transplantační jednotky se dnes přestěhují první pacienti s chorobami krve. 9. listopadu ji otevřeli v Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze a vznikla kompletní rekonstrukcí původních prostor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transplantační jednotka ÚHKT  - pokoje pacientů

Transplantační jednotka ÚHKT - pokoje pacientů | Foto: www.uhkt.cz

V České republice se ročně podrobí sto padesát až dvě stě pacientů alogenní transplantaci krvetvorných buněk. Téměř polovina z nich absolvuje tento náročný zákrok v pražském Ústavu hematologie a krevní transfuze.

Zcela nová transplantační jednotka, která je součástí Klinického úseku ÚHKT, pacientům nabízí bezpečnější a příjemnější prostředí a také o dvacet procent zvyšuje transplantační možnosti ústavu,

" Bezpečnější je tím, že je zde filtrace vzduchu s vysokou účinností, kde neprojdou filtry žádné viry, žádné houby či podobné mikroorganizmy, kterými jsou pacienti po transplantaci především ohrožení. Na pokojích je speciální režim vyššího tlaku vzduchu. Takže teoreticky, i když by se sem někdo infekční přes ty bariéry dostal, tak na pokoje se nedostává nic," vysvětlil docent Petr Cetkovský.

Druhým zázemím pacientů je podle něj nová monitorovací, infuzní a jiná technika. " A samozřejmě nejdůležitější pro nás je ta zvýšená kapacita," dodal Cetkovský.

Úroveň a vybavení jednotky jsou srovnatelné se světem

Kompletní rekonstrukce původních prostor probíhala za částečného provozu, což komplikovalo život nejen lékařům, ale také pacientům. Situace se ale musela zvládnout, protože jde o jedinou transplantační jednotku v ústavu a také jedinou svého druhu v Praze.

"Pro dospělé je to jediná transplantační jednotka pro alogenní transplantace, tedy transplantace od jiného člověka v Praze. Alogenní transplantační centrum v Motole je pro děti. Pak jsou v Praze ještě dvě transplantační centra autologní, když si pacient svoji kostní dřeň schová a později mu je vrácena," vysvětlil docent Cetkovský.

Současná úroveň a vybavení jednotky jsou srovnatelné se špičkovými pracovišti v celé Evropě. Pro Ústav hematologie a krevní transfuze to představuje další krok v oblasti léčebně preventivní péče o pacienty s chorobami krve.

Katarína Brezovská, Zuzana Ptáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme