Potraviny brzy rekordně podraží, tvrdí OSN

Potravinová krize se blíží, varuje ředitel organizace pro výživu a zemědělsví spadající pod Organizaci spojených národů Jacques Diouf. V rozhovoru pro britský list Financial Times řekl, že společně s překonáním globální hospodářské krize se dá očekávat růst cen zemědělských komodit na rekordní úrovně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí | Foto: Tomáš Adamec

Důvodem jsou podle něj nedostatečné investice do zemědělství. Navíc poptávka v Asii roste a mnoho plodin končí jako biopalivo. Na světě přitom hladoví více než miliarda lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Agrární komory Jan Veleba na Rádiu Česko

Právě proto je podle Dioufa zapotřebí, aby se země na dnes začínajícím summitu OSN o potravinové bezpečnosti dohodly na společném přístupu k tomuto problému. Drahé potraviny totiž mohou způsobit další globální krizi.

Na blížící se problém s potravinami ve světě upozorňuje i prezident Agrární komory Jan Veleba.

"Plyne to už z toho faktu, že v současné době je na Zemi asi 6 miliard obyvatel a už v roce 2030 to má být 8 miliard 300 milionů. Meziročně proto narůstá spotřeba potravin ve světě každý rok o šest procent," řekl Veleba.

Evropě ujíždí vlak

Problém se zajištěním potravinové soběstačnosti bude podle něj mít Evropská unie jako celek. Evropská zemědělská politika totiž neakceptuje světový vývoj. Důvody jsou podle Veleby tři.

"Obrovská byrokracie, která svazuje farmáře, přehnaný enviromentalismus a zakonzervování málo produktivního systému," soudí Veleba. Američtí nebo kanadští farmáři podle něj úspěšně používají nové biotechnologie a Evropa je pozadu.

Jako příklad uvádí Veleba geneticky upravenou sóju z USA, kterou Evropa zakázala odebírat. Přitom 70 procent proteinů se do Evropy musí dovážet. Problémy pak podle Veleby musejí zákonitě přijít.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme