Praha se připravuje na výročí pádu komunismu. Policie je prý připravena

Prahu čeká celkem sedmnáct ohlášených shromáždění. Bezpečnost v metropoli bude zajišťovat asi tisícovka policistů včetně psovodů, policistů na koních a nasazen bude i vrtulník. V souvislosti s oslavami 20. výročí sametové revoluce policie připravuje také dopravní uzavírky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václavské náměstí od Národního muzea

Václavské náměstí od Národního muzea | Foto: Hynek Bulíř

Podle šéfa protiextremistického oddělení pražské policie Davida Jandy navíc existují náznaky, že by oslavy mohli zneužít extremisté.

"V tuto chvíli služba kriminální policie a vyšetřování disponuje informacemi, které pocházejí z ultrapravicového prostředí, popřípadě i neonacistického prostředí. Právě těmito skupinami by mohlo dojít ke zneužití státního svátku. Informace jsou dostupné i z veřejných zdrojů. Jedná se například o akce neonacistické skupiny Národní odpor, která na 17. listopad svolává shromáždění," řekl Radiožurnálu Janda.

Největší akcí v Praze má být shromáždění, které pořádá společnost Opona. Průvod by měl odpoledne jít po trase pochodu z roku 1989 z Albertova na Národní třídu.

"Sraz jsme vyhlásili na Albertově v patnáct hodin. Zde proběhne krátký půlhodinový program. Poté účastníci akce vyrazí po původní trase na Národní třídu, kde bude vše zakončeno happeningem spojeným se společným fotografováním. Poté proběhne symbolický pád železné opony a Národní třída se otevře pro účastníky této akce a následujícího koncertu," upřesnil organizátor akce David Gaydečka.

Akcí mělo být více

Zájem uspořádat nějakou akci 17. listopadu byl letos podle Evy Novákové z pražského magistrátu velký. Už půl roku dopředu tak byla některá místa zabraná.

"K dnešnímu dni máme platně oznámených sedmnáct shromáždění, z toho pět pochodů. Tři shromáždění byla zakázána z důvodu kolize s jinou oznámenou akcí. Zájem byl obrovský, protože první oznámení jsme dostali 17. května, prakticky minutu po půlnoci," uvedla Nováková pro Radiožurnál.

Kvůli zmíněným akcím lze očekávat také četná dopravní omezení. Podle mluvčího Dopravního podniku lze očekávat hlavně výluky tramvají.

"Hlavní změnou bude výluka tramvají, a to v úseku Národní třída - Spálená ulice, kde přibližně od půl páté ráno nebudou do téže doby následujícího dne jezdit tramvaje. Všechny dopravní prostředku budou jezdit podle svátečního jízdního řádu," upřesnil Pečený pro Radiožurnál.

Lukáš Vincourek, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme