Zhoubné ideologie se rodí dál, varoval prezident Klaus

Výročí dne 17. listopadu v České republice se váže nejen k pádu komunistického režimu, ale také k roku 1939. Tehdy se studenti shromáždili u Hlávkových kolejí a jejich průvod spojený s pohřbem nacisty zavražděného posluchače medicíny Jana Opletala se změnil v protifašistickou demonstraci. U Hlávkovy koleje dnes promluvil prezident Václav Klaus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus před novináři

Prezident Václav Klaus před novináři | Foto: Tomáš Adamec

Varoval, že stále vznikají další zhoubné ideologie, které mají stejné základní charakteristiky, jako měly nacismus a komunismus.

"Takové ideje se v různých podobách rodí stále. Mohou být na první pohled mírnější, méně agresivní a méně přímočaře brutální, než byla ideologie nacistická nebo komunistická. Ale jejich strukturální charakteristiky jsou obdobné," uvedl Klaus.

Němečtí okupanti po demonstraci studentů 17. listopadu 1939 české vysoké školy pozavírali, řadu studentů zatkli a část z nich nelítostně popravili.

Před dvaceti lety se pak na pražském Albertově shromáždili mladí lidé, aby si oficiálně připomněli právě tyto události. Tím ale nakonec začal listopadový převrat, osvobození od komunismu a přechod k demokracii.

Jan Herget, Alena Adámková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme