Po dvaceti letech šel Prahou průvod z Albertova na Národní

Na pět tisíc lidí šlo z pražského Albertova na Národní třídu po stopách průvodu studentů ze 17. listopadu 1989. Manifestující nad sebou při chůzi mávali českými vlajkami a transparenty s hesly proti komunistům, proti současnému českému prezidentovi Václavu Klausovi nebo naopak na podporu bývalého prezidenta Václava Havla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někteří lidé v průvodu z Albertova na Národní třídu si připomínali dobu před 20-ti lety, jiní svými transparenty dávali najevo svůj postoj k současnosti.

Někteří lidé v průvodu z Albertova na Národní třídu si připomínali dobu před 20-ti lety, jiní svými transparenty dávali najevo svůj postoj k současnosti. | Foto: Tomáš Adamec

Na úvodním shromáždění na Albertově vystoupili dva zahraniční hosté, čínská žurnalistka Kao Jü a aktivista za lidská práva z Ruska Oleg Orlov, kteří žádali o podporu nezávislých občanských hnutí ve svých zemích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se za uplynulým dvacetiletím ohlíží ústřední aktér listopadu ´89, ke konci toho roku zvolený do čela státu - Václav Havel?

Průvod demonstrantů vyšel z Albertova za zvuku bubnů. V jeho čele byla konstrukce se dvěma anděly a zavěšenými klíči, symboly sametové revoluce před dvaceti lety.

V průvodu jelo vysmívané východoněmecké auto Trabant jako symbol předlistopadového života v socialistickém bloku a také model auta komunistické Veřejné bezpečnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž redaktorky ČRo Zuzany Ptáčkové z pochodu z pražského Albertova na Národní třídu po stopách průvodu studentů ze 17. listopadu 1989

Průvod kráčel po trase pochodu patnácti tisíc studentů z listopadu 1989 a po pražském nábřeží došel na místo historického střetu s komunistickou policií. Tam se spojil s dalšími tisícovkami lidí na chodnících.

Na Národní třídě je pozdravil první muž sametové revoluce, exprezident Václav Havel. Po osmnácté hodině začal přímo na ulici koncert, například za komunismu zakazovaných zpěváků Vladimíra Mišíka, Vlasty Třešňáka nebo Vladimíra Merty.

I současní studenti jsou kritičtí

Současní čeští studenti z iniciativy Inventura demokracie vyzvali lidi, aby se víc zajímali o politiku a zapojovali se. S výzvou přišli na pražské Václavské náměstí přesně dvacet let po pádu totality v Česku. Happeningem tam chtěli právě upozornit na pasivitu lidí a jejich malý zájem o politická témata.

Takovéto transparenty "vítaly" Dělnickou stranu při oslavách 17. listopadu | Foto: Tomáš Adamec

Přímo na místě je podpořil i bývalý prezident Václav Havel: "Dneska, když se řekne, že něco má politické pozadí, politické souvislosti, takto zní téměř, jako by se řeklo, že to má podezřelé pozadí nebo podezřelé souvislosti. A to není dobré."

Inventuru demokracie vymyslela Studentské unie Univerzity Karlovy, čítající na jeden a půl tisíce studentů. Upozorňují na čtyři úkazy, které se jim nelíbí na současné demokracii: Neregulovaný lobbing, přebujelou poslaneckou a senátorskou imunitu, legislativní přílepky a zpolitizovanost mediálních rad.

Názory z rozhlasových diskusí: Také dost kritické

Přehrát

00:00 / 00:00

Organizátor nové studentské iniciativy Inventura demokracie Jiří Boudal a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach v Radiofóru Českého rozhlasu 1 o současné politické situaci ve světle dvacátého výročí sametové revoluce

Jiří Boudal, organizátor nové studentské iniciativy Inventura demokracie, se na uplynulý dvacetiletý vývoj dívá celkem kriticky. V Radiofóru Českého rozhlasu 1 zdůraznil, že ale nikoli skepticky. Myslí si, že problém je v samotných občanech, kteří si neosvojili občanské kompetence, například kontrolovat své politiky.

Petr Mach, předseda Strany svobodných občanů, ve stejném pořadu Radiožurnálu poznamenal, že vedle oslavy pádu komunismu jde i o připomenutí, že boj za svobodu a demokracii v naší republice neskončil, ohrožení vidí ze strany Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Písničkář Jaroslav Hutka a bývalý člen skupiny Plastic People of the Universe Paul Wilson v Radiofóru Českého rozhlasu 1 o uplynulém dvacetiletí od pádu komunismu

Písničkář Jaroslav Hutka v Radiofóru nejdřív zazpíval píseň, kterou složil po dvaceti letech od listopadového převratu. Dál uvedl, že původně předpokládal po dvaceti letech od sametové revoluce už bezproblémový život. Souhlasil s názorem, že největší chybou je malá angažovanost občanů.

Paul Wilson, kanadský spisovatel a novinář, bývalý člen skupiny Plastic People of the Universe, ve vysílání Českého rozhlasu 1 vyjádřil překvapení nad současným pesimismem části českých občanů. Zdůraznil význam pravidel hry, tedy fungování státu, což v naší republice není podle něj ideální.

Veronika Malá, Jan Herget, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme