Korupce je obrovským problémem, i v Česku

Nový Zéland, Dánsko, Singapur, Švédsko, Švýcarsko, to jsou podle aktuálního hodnocení mezinárodní organizace Transparency international státy s nejnižší mírou korupce. Ze sto osmdesáti hodnocených zemí naopak nejhůř dopadly Irák, Súdán, Barma, Afghánistán a Somálsko. Česko si proti loňsku pohoršilo o sedm míst a zaujímá 52. pozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korupce

Korupce | Foto: Fotobanka stock.xchng

To sice znamená, že patříme podle pořadí ještě do první třetiny nejméně zkorumpovaných států. Zároveň ale podle číselné hodnoty korupčního indexu, který Česku přisuzuje Transparency International, má naše společnost co do zkorumpovanosti blíž k somálské než k té novozélandské.

Slovensko si v aktuálním žebříčku renomované organizace rovněž pohoršilo, když spadlo z naší současné pozice na 56 příčku.

Společenská rakovina v podobě úplatkářství celkem logicky bují nejvíc ve státech dlouhodobě sužovaných konflikty a bez stabilních veřejných institucí. Transparency International stanovuje index vnímání korupce ve veřejné sféře z údajů třinácti nezávislých institucí, které vycházejí z analýz expertů a průzkumů veřejného mínění.

Šéfka organizace se sídlem v Berlíně Huguette Labelle upozornila, že některé bohaté státy s nízkou mírou korupce přispívají k jejímu úspěchu v zahraničí - díky neprůhledným bankám jsou totiž tzv. daňové ráje vhodným azylem pro peníze pocházející z korupce a dalších nezákonných aktivit.

Jan Prokeš, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme