Berlín se trápí s obsazením pozice šéfa Svazu vyhnanců

Německá vláda má znovu problém s obsazením správní rady berlínského Centra proti vyhánění. Svaz vyhnanců zatím pozdržel oficiální nominaci své šéfky, kontroverzní Eriky Steinbachové. Tuto političku ale vyhnanci ve správní radě nakonec chtějí mermomocí vidět, stejně jako bavorská CSU.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlín

Berlín | Foto: Ivan Štern | Zdroj: Český rozhlas

V předchozím kabinetu blokovali nominaci Steinbachové sociální demokraté. Teď tuto roli převzal ministr zahraničí a šéf liberálů Guido Westerwelle, který nehodlá riskovat zhoršení vztahů s Polskem. Tam je předsedkyně Svazu vyhnanců téměř démonizovanou osobou.

Bavorská CSU nehodlá slevit ze svého požadavku, aby Erika Steinbachová, která kdysi zpochybnila polsko-německou hranici na Odře a Nise, ve správní radě usedla. Stejně tvrdohlavě ale Guido Westerwelle hrozí vetováním takového kroku.

Kancléřka Angela Merkelová k celé výbušné otázce dlouhodobě mlčí, což například předsedkyně Strany Zelených Claudia Rothová považuje za "fatální."

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme