USA kritizují Izrael kvůli stavbám na palestinském území

Spojené státy americké ostře kritizují rozhodnutí Izraele povolit výstavbu devíti set bytů na palestinském území západně od řeky Jordánu. Židovský stát schválil nové osídlení v osadě Gilo, kterou považuje jako předměstí Jeruzaléma za své území. Mezinárodní společenství ale Gilo označuje za část okupovaných palestinských území.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

izraelská bezpečnostní zeď

izraelská bezpečnostní zeď | Foto: Martina Mašková | Zdroj: Český rozhlas

Palestinci v reakci zopakovali, že za stávající situace nemá vůbec smysl obnovovat mírové rozhovory. Izrael prý dalším osidlováním západního břehu Jordánu brání v ukončení konfliktu. Izraelci už na zabraná území usadili skoro půl miliónu židovských obyvatel.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ian Kelly uvedl, že USA považují "rozhodnutí jeruzalémské plánovací komise za hrozné". Také britské ministerstvo zahraničí vzkázalo, že Jeruzalém má být hlavním městem nejen pro Izrael, ale také pro Palestince, a že rozšiřování osad na okupovaných územích to výrazně ztěžuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Břetislav Tureček o izraelské výstavbě v Palestině

Američané chtějí vdechnout nový život mírovému procesu na Blízkém Východě, ale Palestinci odmítají přijít k jednacímu stolu, dokud Izraelci s výstavbou na jejich území nepřestanou. Židovský stát zatím naléhání Washingtonu nevyslyšel a rozhodnutí rozšířit osídlení v Gilu naznačuje, že ani vyslyšet nehodlá.

"Přišlo to v době, kdy se snažíme znovuotevřít jednání mazi Palestinci a Izraelci", připomíná mluvčí ministryně zahraničí Ian Kelly. Podobné kroky snahy o obnovení mírového procesu podle něj ztěžují.

Washington proto nesouhlasí a má námitky i proti jiným izraelským rozhodnutím, která se týkají bydlení v Jeruzalémě. Hlavně pokud jde o nucené vysídlování Palestinců, dodal mluvčí Kelly.

Krok Izraele provokuje washingtonské analytiky k otázkám, jestli dosavadní snaha prezidenta Baracka Obamy - přivést obě znesvářené strany zpátky k vyjednávacímu stolu - nebyla spíš kontraproduktivní. Vztahy mezi Tel Avivem a Washingtonem ochladly a znovuzahájení blízkovýchodního mírového procesu je stále v nedohlednu.

Vít Pohanka, Břetislav Tureček, Marek Matlovič, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme