Britský T-Mobile čelí obvinění z obchodu s daty klientů

Čtvrtý největší britský provozovatel mobilních telefonů, firma T-Mobile je vyšetřována v souvislosti s obviněním, že její zaměstnanci ilegálně prodávali konkurenci informace o zákaznících firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

T-Mobile

T-Mobile | Foto: Marián Vojtek

Podle britských médií, které se opírají o informace šéfa vyšetřovací komise, jde o miliony případů. Zdá se tedy, že jde o hodně rozsáhlý podvod. Firma T-mobile je na britském trhu mobilních telefonů čtvrtá největší, má 16,5 milionu zákazníků.

Prodej makléřům

Podle zveřejněných informací, někteří pracovníci firmy postupovali informace o zákaznících makléřům, kteří pak prodávali soukromým firmám. Tyto firmy pak zákazníky kontaktovaly před vypršením jejich smlouvy a nabízely jim lepší smlouvu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Kocourek ve Světě o druhé na Rádiu Česko mluví o skandálu britského T-Mobile

To se považuje za velice nefér. Na věc se přišlo, když si někteří lidí začali stěžovat, že jsou kontaktováni zcela neznámými osobami, které jim nabízejí lepší smlouvu, než tu, co mají. A nahlásili to příslušné komisi.

Vyšetřování potvrzeno

Mluvčí T-Mobile potvrdil, že firma je vyšetřována na základě obvinění pro porušení pravidel na ochranu dat. Ale firma se hájí, že tato praxe je všeobecně rozšířená.

Firma také vyjádřila překvapení nad tím, že některé podrobnosti byly zveřejněny, protože sama byla požádána, aby věc udržovala v tajnosti tak, aby se předešlo prejudikaci kvůli možné soudní žalobě.

Momentálně mohou ti, kdo poruší pravidla ochrany dat, dostat peněžitou pokutu ve výši několika tisíc liber. Ale vláda hodlá dát soudům možnost k vyměřování trestů do dvou let. Zatím je to ale pouze záměr.

Milan Kopp, Milan Kocourek, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme