V Praze začíná výstava krále komiksu Káji Saudka

Bavit i provokovat by měla výstava krále českého komiksu Káji Saudka. Pod názvem Kája Saudek and 60´ aneb Zlatá šedesátá komiksově začne ve čtvrtek v osmnáct hodin v Českém centru v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kdo chce zabít Jessii? - ukázka komiksu Káji Saudka

Kdo chce zabít Jessii? - ukázka komiksu Káji Saudka | Foto: Katalog výstavy Kája Saudek and 60's

Podle kurátorky výstavy Heleny Diesing představí to nejlepší od krále českého komiksu - a také zcela neznámé Saudkovy práce. Například soubor fotografií kreslířova dvojčete Jana, které Kája dokresloval a dopisoval k nim dialogy v bublinách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kurátorka výstavy děl kreslíře Káji Saudka Helena Diesing ve vysílání Rádia Česko

"Je to podle mne z hlediska výtvarného umění naprosto netypická forma. Je to vtipné, komiksové a zároveň ty původní snímky v sobě mají prvky italského neorealismu a francouzské nové vlny. To spojení je, myslím, velmi atraktivní," uvedla Diesing.

Jako nejlepší český komiks - i před legendárními Rychlými šípy či Čtyřlístkem - byl odbornou porotou před nedávnem označený právě komiks Káji Saudka Muriel a andělé. S Kájou Saudkem příběh vytvořil Miloš Macourek už v roce 1969, ale v září před čtyřiceti lety už nesměl vyjít. Ovlivněni ideály hippies totiž Saudek s Macourkem stvořili planetu šťastných lidí, na níž pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí, a to tenkrát neprošlo, dodala ještě kurátorka výstavy děl Káji Saudka.

Ukázka z příběhu Muriel a andělé se v roce 1969 objevila v Mladém světě (číslo o komiksu připravil fejetonista a spisovatel Rudolf Křesťan, autor libreta k jednomu ze Saudkových předešlých komiksů o Pepíkovi Hipíkovi), straničtí hlídací psi z toho byli v šoku a okamžitě zakázali, aby komiks Muriel a andělé v nakladatelství Mladá fronta vyšel. Až po sametové revoluci v roce 1991 ho vydalo nakladatelství Comet.

Pavla Dluhoschová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme