Srbsko pokročilo ve vyšetřování válečných zločinů

Srbsko dosáhlo pokroku ve spolupráci s Mezinárodním tribunálem pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii, tak to alespoň zhodnotil hlavní žalobce tribunálu v nizozemském Haagu Serge Brammertz ve své nové zprávě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudní tribunál v Haagu

Soudní tribunál v Haagu | Foto: Česká televize

Zároveň ale prohlásil, že je třeba v tomto úsilí pokračovat do té doby, než se ve vězení ocitnou generál Ratko Mladič a také někdejší předák chorvatských Srbů a prezident Republiky srbská Krajina Goran Hadžič, odpovědný mimo jiné za masakry ve Vukovaru z počátku 90. let, při kterých zemřely víc než dvě stovky civilistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Balkánský zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev mluvil na Rádiu Česko o spolupráci Srbska s haagským tribunálem.

Zatím však nic nenaznačuje, že by byli oba hledaní váleční zločinci dopadeni. Srbský žalobce pro válečné zločiny Vladimír Vukčevič je záměrně diplomatický. Nikdo podle něj nemůže říct, zda ví nebo neví, že je Mladič v Srbsku nebo ne. Kdyby prý řekl, že zde Mladič není, tak by to automaticky znamenalo, že ví, kde je. A to by mohlo ohrozit pátrání.

Nicméně v případě Radovana Karadžiče to vypadalo podobně. Také se nic nevědělo, a pak jeho zatčení přišlo jako blesk z čistého nebe.

Po zločincích se pátrá i v zahraničí

Ve svém hodnocení haagský tribunál pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii zdůrazňuje, že Srbsko udělalo vše možné, aby dopadlo podezřelé z válečných zločinů.

Za minulý rok zorganizovalo množství zátahů a prohlídek, a to i v Bosně a Hercegovině, Chorvatsku a dalších zemích. Srbská policie mnohem víc spolupracuje se svými partnery jak v sousedních zemích, tak v celé Evropě, ale dokonce i dál ve světě.

Veřejným tajemstvím je, že mnohá pátrání proběhla za mořem v Latinské Americe. Za poslední rok byly také srbskými žalobci obviněny další desítky lidí za válečné zločiny a současná proevropská srbská vládní koalice to vnímá jako katarzi, jako morální očistu národa.

Podle posledních informací by se měla odmrazit obchodní a technická část Dohody o stabilizaci a přidružení Srbska k Evropské unii, a to v polovině prosince. Srbsku by to mělo v současné ekonomické krizi pomoci. K celkovému odmrazení dohody by ale mělo dojít až po zatčení obou válečných zločinců.

Jaromír Janev, Martina Mašková, Jan Piroch, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme